NU2: Vujčić bi vodio HNB-a, a ne zna koliki su mu godišnji prihodi!

0

Danas je u emisji ”Nedjeljom” u dva kod Stankovića bio gost guverner HNB-a Boris Vujčić. Bilo je teško gledati koliko Vujčić besramno laže hrvatsku javnost i koliko otvoreno lobira za banke.

Da je umjesto Stankovića s druge strane sjedio Goran Aleksić, emisija bi bila puno zanimljivija, a javnost bi onda vidjela pravo lice guvernera Vujčića, koj’ se u tom slučaju sigurno ne bi mogao tako lako braniti i tako kretenski cerekati svima nama u lice.

Vujčić je kao guverner HNB-a bio otvoreno protiv Konverzije CHF kredita. Javno je lagao i plašio ljude, da ako se Konverzija provede, da će tečaj kune rasti u odnosu na euro, da će to izazvati inflaciju i bankrot države. Lagao je da će zbog konverzije kamate rasti. Javno je lagao da će banke propasti, da je ugrožena cijela država, da će drugi građani plaćati cijenu konverzije umjesto nas dužnika. Plašio je građane padom BDP-a, i predviđao katastrofu neviđenih razmjera. Kad mu ni to nije pomoglo, otvoreno je lobirao prema ECB i prema EK i tražio intervenciju prema Vladi RH kako bi se konverzija spriječila pod svaku cijenu.

Nakon što se sve pokazalo neistinom, nakon što je Konverzija pomogla građanima i dužnicima, nakon što je BDP odjednom počeo rasti, nakon što banke nisu propale, već počele enormno zarađivati, nakon što su se bankama smanjili drastično loši krediti, te nakon što su svi počeli disati, nakon što su kamate u kunama počele naglo padati zbog razbijanja bankarskog kartela, Guverner nije ponudio ostavku zbog javnog laganja. Dapače, preuzeo je zasluge Udruge Franak zbog rasta kreditiranja u kunama i zbog uzimanja fiksnih kamata u kreditima.

Vrhovni i Ustavni sud su presudili protiv banaka, a samim time i protiv guvernera Vujčića koji je cijelo vrijeme uvjeravao javnost da banke posluju po zakonu i da su građani špekulirali.

Kod Stankovića je izjavio da nitko nije mogao znati da će CHF rasti što je notorna laž. Banke imaju informacije i analize koje obični građani nemaju i uglavnom znaju godinama unaprijed kako će se situacija na financijskom tržištu odvijati. Njihov posao je da to znaju, kao što je to i posao HNB-a. U protivnom bi se sve svelo na igru pogađanja, klađenje, a onda bi klijenti i banke bili u jednakoj situaciji (50%-50%), što nije istina. Ako je bilo nemoguće predvijeti rast CHF franka, kako su onda sve banke u istom trenutku ponudile iste CHF kredite pod istim uvjetima?

Banke su se udružile u kartel što je protuzakonito. Proglasile su skoro sve klijente kreditno nesposobnima za kredite u kunama koji uoće nisu rizični jer klijenti primaju plaće u kunama, a kuna je stablna valuta. Kredite s valutnom klauzulom, a posebice CHF kredite koji su visokorizični i toksični su prikazivali kao povoljne i sigurne, a sve to uz blagoslov guvernera Vujčića.

Izjavom da je upozoravao građane da su CHF krediti opasni (iako ga nitko nije čuo, a i da ga je čuo, pitanje je dal bi ga itko shvatio ozbiljno, kad ni svoju ženu nije uspio odgovoriti od CHF kredita), guverner Vujčić je priznao svoju krivicu jer je znao za opasnosti takvih kredita, a nije poduzeo ništa da ih spriječi. Odgovoran je za stotine tisuća ljudi koji su napustili ovu zemlju, za sva ona samoubostva i za sve one jadne ljude koji su deložrani iz svog doma zbog nemogućnosti plaćanja lihvarskih CHF kredita.

Sramotno je da guverner HNB-a, ”veliki stručnjak za makroekonomiju i financije” nije znao (zapravo nije htio), reči Stankoviću koliki u mu godišnji prihodi. Ako mu je mjesečna plaća oko 35000,00 kn, znači da neto godišnje zarađuje 420000,00 kn, što je oko 800 tisuća kuna bruto. Ako se tu dodaju još kojekakve beneficije, honorari, zarada se vjerojatno penje na milijun kuna bruto godišnje, a možda i više.

Iako je HNB regulator bankarskog tržišta, nepravilnosti u radu banaka ne bi bile nikad otkrivene, a konverzija toksičnih CHF kredita ne bi bila nikad provedena da Udruga Franak nije obavila posao HNB-a. Postavlja se onda pitanje: Zašto guverner Vujčić prima 35000 kn mjesečno, ako su njegov posao besplatno obavili volonteri Udruge Franak?

Vujčić se uopće ne srami lobirati za banke s čime potvrđuje da radi u njihovom interesu, a protiv interesa hrvatskih građana. Prodavao je Stankoviću priče kako će kamate pasti, a kreditni rejting Hrvatske porasti kad uvedemo euro umjesto kune. Valjda je Vujčić zaboravio da se čak i tada možemo zaduživati u dolarima, kao što se i nedavno Vlada zadužila u dolarima. Rekao je da ne može devalvirati kunu jer su nam kreditne obveze u eurima, ali je zaboravio reći da ako se ukine valutna klauzula, naši krediti su u kunama, a ne u eurima, bar što se domaćeg tržišta tiče. Visoki tečaj kune je tu samo zbog Todorića i uvozničkog lobija. Visoki tečaj i valutna klauzula su uništili domaću proizvodnju, izvoz, a time i kompletnu nacionalnu ekonomiju, što je na kraju dovelo do povećanja nezaposlenosti, iseljavanja stanovništva, smanjenje BDP-a i porasta javnog duga. Za sve to su najviše odgovorni guverner Vujčić, vrh HNB-a i njegov pethodnik Rohatinski. Osim što bi nam uvođenjem eura sve cijene otišle u nebo, uništili bi i svoj turizam jer ne bi više mogli upravljati tečajem i biti jeftiniji na tržištu od naše konkurencije. Da je euro tako dobar, onda bi ga uvela Švicarska, Velika Britanija i Norveška. Jer moguće da je naš Vujčić, veći genijalac od njih? Naravno da nije. On samo sustavno radi u interesu banaka i korporacija, a protiv građana ove zemlje.

Na naslovnicu sam namjerno stavio sliku Slobodana Miloševića i našeg guvernera. Razlika između njih dvojice je samo u tome što je Slobo Srbin i što je Milošević napravio Hrvatskoj daleko manju štetu od one koju je napravio i još uvijek radi guverner Vujčić i sve to uz blagoslov hrvatske Vlade.

Banke su nelegalno dizale kamatu klijentima i na taj način su oštetile klijente i državu za 25 milijardi kuna. Banke su izgubile sudski spor vezano za promjenjivu kamatnu stopu, ali to se očito dešava u jednom drugom svijetu, koji guverner Vujčić ne priznaje.

Zamislite koliko bi se novih radnih mjesta otvorilo i koliko bi veći rast BDP-a imali, a time i bolji kreditni rejtnig da Vujčić nije dopustio tu pljačku i da su te silne milijarde kuna ostale u Hrvatskoj, a ne da su ih strane banke odnosile van Lijepe naše putem svojih podružnica u Hrvatkoj?

Na kraju ispada da su Hrvatima najveći neprijatelji Hrvati i da su nam od bradatih četnika sa šajkačama, puno veća prijetnja Hrvati u lijepim odijelima. Domovina se ne brani samo oružjem, nego i glavom. Um caruje, a snaga klade valja. Pero je jače od mača. Valjda će nekom doći više iz guzice u glavu da je guverneru Vujčiću i svim čelnim ljudima HNB-a mjesto u zatvoru! Oni su počinili ratni zločin.

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20