Može li Sudac Dobronić na čelu Vrhovnog suda proglasiti konvertirane CHF kredite ništetnima!?

0

Iako je Vrhovni sud bio glavni krivac za činjenicu da svi sudovi nisu donosili presude da su svi konvertirani CHF ugovori ništetni, sad bi se ta situacija mogla promijeniti. Nedavno je uz podršku predsjednika Milanovića i cijele nacije za predsjednika Vrhovnog suda izabran sudac Radovan Dobronić.

Dobronić je najpoznatiji hrvatskoj javnosti zbog presude protiv banka u slučaju Švicarski franak gdje je jasno i glasno te pravno argumentirano dao do znanja da su takvi krediti ništetni zbog nezakonito ugovorane kamatne stope i valutne klauzule. Ta povijesna presuda je otvorila prevarenim dužnicima vrata za tužbe protiv banaka, a jedini tko je stao u njihovu obranu je bio Vrhovni sud. 

Iako su banke preko Vrhovnog suda i Vlade lobirale da CHF krediti nisu ništetni, a u tome su im pomogli i čelnici Udruge Franak koji su stalno spominjali djelomičnu ništetnost iako tako nešto ne postoji, banke su počele redovito gubiti sudske sporove. Problem je jedino nastao s konvertiranim CHF kreditima.

Neki nekorumpirani suci su dosudili ništetnost konvertiranih kredita jer konverzija CHF kredita nije novi ugovor već samo anex na postojeći, a kako se ništetnost ugovora ne može poništiti nikakvim aneksom, a korisnici kredita se nigdje nisu odrekli ništetnosti ugovora, niti su u trenutku konverzije znali da je isti ništetan, stvar je s pravne strane jasna. Svi CHF krediti pa tako i oni konvertirani su ništetni.

Nažalost zbog korupcije u pravosuđu i needuciranosti sudaca, oni sad čekaju nekakvu odluku EU suda iako je EU sud odavno dao do znanja da su CHF ugovori ništetni. To je kao da ubijete nekog iz pištolja i onda tražite odluku EU suda da kaže jel’ ta osoba poginula od metka ili zato što je lupila glavom u pod. Nema nikakvog smisla. Onaj tko je pucao je ubojica, a u ovom slučaju su pucale banke na svoje klijente.

Nadamo se da više neće biti nikakvih zakulisnih igara i da će Dobronić na čelu Vrhovnog suda jasno i glasno reći u ime VS da se svi CHF krediti pa tako i oni konvertirani moraju na sudovima proglasiti ništetnima, osim ako to klijenti ne žele, a mislim da takvi ne postoje.

Autor: Josip Novosel