Presuda: Hypo banka nezakonito ugovarala izlaznu naknadu kod prijevremene otplate kredita

0

Županijski sud u Vukovaru donio je pravomoćnu presudu protiv Hypo banke (sadašnja Addiko banka) zbog izlazne naknade koju je obračunala svojim klijentima Tonki i Franji Lešiću koji su prijevremeno otplatili kredit. Iako je sud ovu odluku donio još prije dvije godine, Udruga Franak dobila uvid u presudu tek sada. Ova odluka će sada omogućiti i drugim dužnicima, kojima je naplaćena naknada zbog prijevremene otplate kredita da traže preplaćeni novac od banke.

Drugostupanjski je sud potvrdio da je ništetna odredba ugovora da banka u slučaju prijevremene djelomične ili konačne otplate može na preostali iznos kredita zaračunati naknadu. Sud je to obrazložio činjenicom da zbog prijevremene otplate banka nije pretrpjela nikakvu štetu pa nema pravo niti na „obeštećenje“. Sud je poručio da se neostvarena dobit od kamata koje bi klijenti platili ne može smatrati pretrpljenom štetom.

Udruga Franak zatražit će nakon ovog slučaja preko svog saborskog zastupnika Gorana Aleksića izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se zabranila naplata svih naknada po kreditu. Njihov je stav da svi troškovi kredita trebaju biti iskazani kroz kamatnu stopu, odnosno fiksnu kamatnu maržu.

Kraj svih tih afera, kriminalnih aktivnosti i presuda protiv banaka u Hrvatskoj i svijetu, pitanje je samo kako su još guverner Vujčić i njegov mentor Rohatinski na slobodi? Oni su trebali djelovati kao regulator tržišta i paziti da se ovakve stvari ne dešavaju, a umjesto da štite građane, štitili su banke i omogćavali im da nezakonito zarađuju novac u Hrvatskoj. Vrijeme je da Rohatinski, Vujčić i cijeli vrh HNB-a završi u zatvoru.