Guverner HNB-a: Očekujemo smanjivanje inflacije, ali postoji mogućnost i da poraste

0

Za sve koji vole slušati ”struku” i dive se ”struci”, evo par mudrih misli našeg guvernera HNB-a, ”gospodina” Borisa Vujčića.

 

Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je da se očekuje daljnje smanjivanje inflacije, u ovoj i sljedećoj godini, no i napomenuvši da postoje rizici po ostvarenje takvog scenarija, u prvom redu oni geopolitički.

“Očekujemo da smo u dovoljno restriktivnom teritoriju što se tiče kamatnih stopa te da se inflacija uz ovu razinu može nastaviti smanjivati”, izjavio je Vujčić na Danu otvorenih vrata HNB-a.

U listopadu je inflacija bila 5.8 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u listopadu stopa inflacije iznosila 5.8 posto u odnosu na listopad 2022. godine, što predstavlja najnižu stopu inflacije od lanjskog siječnja.

Također, prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC-om) u Hrvatskoj je u listopadu usporila na 6.7 posto sa 7.4 posto u rujnu.

Vujčić je napomenuo da je moguće da će u nekom od narednih mjeseci doći do blagog porasta inflacije, možda u prosincu, zbog baznog efekta lanjskog prosinca, kada su značajno pale cijene energije.

“Postoji rizik od rasta inflacije”

Istaknuo je da i dalje postoje rizici za ostvarenje projiciranog kretanja inflacije, u ovom trenutku u prvom redu oni geopolitički, no i rekao da su ih u ESB-u svjesni i spremni na njih.

“Moramo biti svjesni da takav rizik postoji, da opet imamo jedan šok na strani ponude, možda energenata, ukoliko dođe do takvog usložnjavanja situacije. Međutim, u našoj projekciji, gdje toga šoka nema, očekujemo postupni daljnji pad stope inflacije u mjesecima koji dolaze te u idućoj godini”, izjavio je Vujčić, koji je i član Upravnog vijeća ESB-a.

Ponovio je očekivanje da će inflacija ciljanu stopu od oko dva posto dosegnuti 2025. godine.

 

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20