Europska komisija kaznila JPMorgan, Credit Agricole i HSBC zbog stvaranja kartela kako bi namještali kamate

0

Europska komisija kaznila je zbog stvaranja kartela s ukupno 485 milijuna eura banke Credit Agricole, HSBC i JPMorgan Chase. Banke su formirale kartel s ciljem manipuliranjai derivatima na visine kamata izražene u eurima.

HSBC je kažnjen sa 33,6 milijuna eura, Credit Agricole sa 114,7, a JPMorgan Chase sa 337,2 milijuna eura, a visina kazne je ovisila o vremenskim rokom i geografskom raširenošću sudjelovanja u tom kartelu.

Istraga protiv ovih banaka je bila puno šira i bavila se kartelom banaka koje su manipulirale kamatnim derivatima povezanima s Euriborom, referentnom kamatnom stopom za Euro koja se utvrđuje svaki dan.

Četiri druge banke postigle su dogovor s Europskom komisijom vezano uz isti taj kartel još 2013. godine. Cilj kartela bio je poremetiti Euribor. Brokeri uključeni u to pokušavali su pomicati Euribor prema gore ili dolje.

Komisija je pronašla dokaze u zapisima online prepiske između brokera, u kojima čestitaju jedni drugima na “dobro obavljenom poslu”.

Tada su otkrivena namještanja ili pokušaji namještanja ključnih tržišnih referentnih stopa. Europska unija u međuvremenu je uvela stroži financijski nadzor kako bi se takve manipulacije dodatno otežale, ali naknadu svim klijentima banaka koji su oštećeni zbog namještanja kamatnih stopa nitko neće isplatiti. Ove kazne su velikim bankama prava sitnica, ako se u obzir uzme činjenica da su na manipulacijama kamatnih stopa sigurno zaradili milijarde eura.