Kako je HNB opljačkala Hrvatsku!

0
Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Prije nego što opišemo u detalje kako nas nesposobni i korumpirani čelnici HNB-a sustavno pljačkaju, idemo samo vidjeti koja je definicija HNB-a.

Ustav Republike Hrvatske, donesen 21. prosinca 1990., odredio je u članku 53. Hrvatsku narodnu banku kao središnju banku Republike Hrvatske i utvrdio njezine odgovornosti: “Narodna banka Hrvatske je središnja banka Republike Hrvatske. Narodna banka Hrvatske odgovorna je, u okviru svojih prava i dužnosti, za stabilnost valute i za opću likvidnost plaćanja u zemlji i prema inozemstvu. Narodna banka Hrvatske u svom radu je samostalna i odgovorna Hrvatskom saboru. Dobit ostvarena poslovanjem Narodne banke Hrvatske pripada državnom proračunu. Položaj Narodne banke Hrvatske uređuje se zakonom.

Zakon o Narodnoj banci Hrvatske od 4. studenoga 1992. zamijenio je spomenutu Uredbu i utvrdio pravni okvir poslovanja središnje banke Hrvatske. Ustavnim zakonom o izmjenama i dopunama Ustava Republike Hrvatske od 15. prosinca 1997. ime hrvatske središnje banke promijenjeno je u Hrvatska narodna banka.

Promjenama Ustava Republike Hrvatske izmijenjen je spomenuti članak 53. Ustava, koji sada glasi: “Hrvatska narodna banka je središnja banka Republike Hrvatske.

Zadaci Hrvatske narodne banke su:

 • utvrđivanje i provođenje monetarne i devizne politike,
 • držanje i upravljanje međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske,
 • izdavanje novčanica i kovanog novca,
 • o izdavanje i oduzimanje odobrenja i suglasnosti u skladu sa zakonima kojima se uređuje poslovanje
 • kreditnih institucija, kreditnih unija, institucija za platni promet, institucija za elektronički novac i
 • platnih sustava te devizno poslovanje i poslovanje ovlaštenih mjenjača,
 • o obavljanje poslova supervizije i nadzora u skladu sa zakonima kojima se uređuje poslovanje kreditnih
 • institucija, kreditnih unija, institucija za platni promet, institucija za elektronički novac i platnih sustava,
 • vođenje računa kreditnih institucija i obavljanje platnog prometa po tim računima, davanje kredita
 • kreditnim institucijama i primanje u depozit sredstava tih institucija,
 • uređivanje i unapređivanje sustava platnog prometa,
 • obavljanje zakonom utvrđenih poslova za Republiku Hrvatsku,
 • donošenje podzakonskih propisa u poslovima iz svoje nadležnosti,
 • pridonošenje stabilnosti financijskog sustava u cjelini i
 • obavljanje ostalih, zakonom utvrđenih poslova.

 

Prihvaćanjem Mastrihstskog sporazuma 1994., Hrvatska je izgubilla monetarni suverenitet i središnju banku koja je sada postala samo velika mijenjačnica stranim bankama, a izgubila svoju primarnu ulogu. Sav novac koji sada ulazi u Hrvatsku, ulazi kao dug. Mi ne tiskamo kune, mi ih posuđujemo uz kamatu. Bivši guverner Škreb po nagovoru MMF-a ukinuo je sve funkcije Narodne banke i za nagradu postao direktor MMF-a za Albanijiju. Tako se dogodilo da je godišnji trošak novčanice od stotinu kuna porastao sa 10 lipa, na čak 7,5 do devet kuna. Za toliko su, naime, porasle kamate nakon što je ukinuta funkcija Narodne banke.

Vezivanjem tečaja kune uz euro i postavljanjem nerealno visokog tečaja koji ne pogoduje proizvodnji i izvozu, HNB je uništio domaću proizvodnju i izvoz, a uvoznicima omogućio ekstra profite. Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski prihvatio je ponudu Agrokora i od 7. kolovoza 2012. postao savjetnik Ivice Todorića koji je igrom slučaja najveći uvoznik u RH. Zanimljivo je da je godinu dana prije guvernerovog povratka u Agrokor, Agrokor kupio propalu firmu supruge Željaka Rohatinskog za nekoliko milijuna kuna, a takva transakcija je ništa drugo nego priznanje korumpiranosti Željka Rohatinskog,gova kuća glasila na firmu koja je bila u miliunskim dugovima. Ovo je bila nagrada za njegovo igranje tečajem koje je pogodovalo Todoriću kao najevećem uvozniku, a uništilo sve koji nešto proizvode i izvoze. Rohatinski je na čelu HNB-a cijelo vrijeme bio u službi Ivice Todorića i stranih banaka, a Vujčić je nastavio gdje je njegov mentor stao.

Prije izbijanja velike svjetske krize (čitajte: organizirane bankarske pljačke), kriminalna organizacija MMF, preporučila je čelnicima središnjih banaka pa tako i HNB-u, da raspordaju svoje zlatne rezerve u trenucima kad je cijena zlata bila na povijesno niskoj razini. ”Vhrunski” ekonomski stručnjaci iz HNB-a su bez pogovora, objeručke prihvatili taj naputak i prodali prvu tranšu našeg zlata za 220 $, a kasnije za 240 $ po unci, s obvezom čuvanja deviznih rezervi na računima u zapadnim bankama, koje služe kao jamstvo da će Hrvatska zapadne dugove i kredite uredno vraćati. Cijena zlata je samo do kolovoza 2008. godine skočila sa 200 $ na 700 $ za uncu kada je počela kriza, a zatim nastavila rasti i do 1800 $, 2012. godine. Milijarde naših kuna su otišle u vjetar, a HNB trenutačno nema niti grama zlata u svom trezoru.

U isto vrijeme prije izbijanja krize krenula je i ponuda CHF kredita koju je tadašnji guverner Rohatinski mogao i spriječiti. On je par puta istupio u javnost i rekao kako je upozoravao ljude da su to rizični krediti s čime je samo priznao kako je znao da će banke plasirati toksičan proizvod koji će unišititi životni standard građana ove zemlje, a samim time i cijelu ekonomiju, a nije po tom pitanju ništa poduzeo iako je plaćen za to od hrvatskih građana.

Za rasprodaju hrvatskog zlata i dozvoljavanja CHF kredita, časopis Banker (pripada publikacijama grupe Financial Times), dao je Rohatinskom priznanje za najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima. Na tadašnji upit što za njega znači ovo priznanje, jedno od brojnih koja mu je dosad dodijelila domaća i inozemna stručna javnost, guverner HNB-a Željko Rohatinski je izjavio: ‘Nakon brojnih osporavanja, ovo je veliko priznanje za HNB i mene osobno. Nadam se da će naša politika barem malo pridonijeti da Hrvatska lakše prebrodi krizno razdoblje’.

Sadašnji guverner HNB-a Vujčić, samo je nastavio stopama svoga mentora i uopće se ne srami otvoreno lobirati za interese stranih banaka, a protiv interesa građana ove zemlje koji ga plaćaju svaki mjesec.

Kao što vidimo: HNB ne tiska kune niti kunu priznaje kao nacionalnu valutu i sredstvo plaćanja jer dozvoljava kredite s valutnom klauzulom u eurima i švicarskim francima. Ne samo da čelnici HNB-a nisu pridonjeli stabinosti financijskog sustava nego su ga svojom nesposobnošću i korumpiranošću destabilizirali. Rezultat takve politike kojom nas je HNB oštetio za stotine milijardi kuna je: uništena proizvodnja i izvoz, gubitak radnih mjesta zbog kojih imamo preko 300 tisuća nezaposlenih osoba, tisuće i tisuće deložacija, iseljavanje stanovništva, uništene obitelji, brakovi, neotplativi vanjski dug, a prava kataklizma tek dolazi.

Umjesto da su radili u interesu hrvatskih građana i nacionalne ekonomije, čelni ljudi HNB-a su učinili sve kako bi uništili našu ekonomiju i životni standard hrvatskih građana koji su ih sve ove godine izdašno plaćali. Zbog svega navedenog, sadašnji i bivši vrh HNB-a, trebao bi završiti u zatvoru zbog veleizdaje, a s njima i pripadnici dosadašnjih Vlada koji su im to sve omogućile i blagoslovile.

autor: Josip Novosel

 

 

 

Podijeli