Banke ne poštuju RH i pravomoćne presude. Plaćaju odštetu CHF dužnicima tek nakon ovrhe!

0

VELIK broj banaka koje posluju u Hrvatskoj ne poštuje pravomoćne sudske presude pa ih oni koji dobiju parnicu protiv banaka na kraju moraju i ovršiti, doznaju Index istrage.

Velika afera koju je otkrio portal Index.hr ispada još tragičnija nakon njihovog upita HNB-u koji je potvrdio da takva praksa zaista postoji. Štoviše, HNB u tome sudjeluje tako što operativno provodi ovrhu nad novčanim sredstvima banke.

HNB tvrdi da s njihove strane ne postoji način da se strane banke koje posluju u Hrvatskoj prisile na poštivanje pravomoćnih sudskih presuda. Postavlja se onda logično pitanje: ”Čemu i kome služi HNB i kakav je on regulator tržišta?” Smiju li oni uopće koristiti u nazivu HRVATSKA I NARODNA jer oni nisu ni Hrvatska ni Narodna banka.

Prvi slučaj ovrhe nad bankama zabilježen još u kolovozu 2018. godine, a o tome je izvijestila Udruga Franak u posebnom priopćenju. Tada je Hypo banka ovršena za nekih 150.000 kuna, a taj iznos je uplaćen na račun Vlade Podbrežničkog, i to temeljem presude za preplaćene kamate za kredit u švicarskim francima.

Nakon masovnih tužbi u slučaju Franak, banke su počele gubiti sporove na hrvatskim sudovima, ali svi oni klijenti koji su imali sreću dobiti pravomoćnu presudu protiv banke, uglavnom se nisu uspijeli odmah naplatiti jer su banke ignorirale presudu i prisiljavale klijente da idu u postupak ovrhe.

Na upit Index.hr portala HNB-u što regulator tržišta može učiniti po tom pitanju, HNB je odgovorio:

“Ispunjenje obveza naloženih pravomoćnim sudskim odlukama tek u ovršnom postupku nije samostalno naveden kao razlog za oduzimanje odobrenja za rad u članku 69. Zakona o kreditnim institucijama, ali promatrajući utjecaj pravnog rizika na kreditnu instituciju, moguće je da u kontekstu procjene izloženosti rizicima kojima se banka time izlaže bude obuhvaćeno nekim od drugih taksativno navedenih razloga za oduzimanje odobrenja za rad”

Banke su oštetile CHF dužnike za skoro 20 milijardi kn, a tu nisu uračunate odštete za duševne boli, izgubljene godine života, narušeno zdravlje, preko 40 potvrđenih samoubojstva zbog chf kredita kao ni šteta koju su napravile cijeloj hrvatskoj ekonomiji. Prava šteta koje su banke nanijele klijentima i Hrvatskoj iznosi preko 100 milijardi kn, što je sasvim dovoljno da im se oduzme dozvola za rad.

Sve CHF kredite kao i konvertirane CHF kredite je već odavno trebalo poništiti na temelju pravomoćne presude EU suda, koja obvezuje i naš Vrhovni sud, a koji ju ne poštuje. Dokle ćemo gledati kako strane banke nelegalno posluju u Hrvatskoj uz blagoslov HNB-a, naše VLADE i korumpiranog pravosuđa?

DOSTA JE BILO PLJAČKE!

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20