Od 2007. do danas, struja je poskupila za 500%, a poskupit će još više.

0

Zbog obveza prema Europskoj Uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije, što u prijevodu znači poskupljenje struje za sve građane RH.

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će plaćati skoro 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu. Ako tu cijenu usporedimo sa cijenom kilovatsata iz 2007. godine, koja je tada iznosila manje od jedne lipe, dolazimo do zastrašujućeg podatka iz kojeg se vidi da je kilovatsat struje poskupio od 2007. godine do danas za više od 500%. Ako ste mislili da je to najgora moguća vijest, onda ste se prevarili. Stručnjaci procjenjuju da bi naknada u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

EU zahtjeva poskupljenja, a naša vlada ispunjava zahtjeve Bruxellesa bez pogovora, jer mi više nismo suverena država.

Iako bi pružanje usluga električne energije trebalo biti monopolizirano, pošto je ta usluga od strateškog interesa za državu i država ne bi smjela ostvarivati ekstra profite na svojim građanima, mi smo tržište el. energije liberalizirali i umjesto da imamo niže cijene, kako su se neki lakovjerno nadali, imat ćemo puno veće. Isto se desilo i kad smo privatizirali telekomunikacije. Lošija usluga, veća cijena.

 

Autor: Josip Novosel