Martina Dalić – Nesposobna, korumpirana ili oboje!?

0

Nedavno je Martina Dalić izjavila da kupnjom INE od MOL-a  preko prodaje državnog udjela u HEP-u štitimo nacionalne interese i jačamo energetsku neovisnost te u isto vrijeme sprječavamo uhljebništvo. Praktički  je izjavila da je HEP pun uhljeba i da država kao stopostotni vlasnik HEP-a tu ništa ne može napraviti, ali kad bi država bila 75% vlasnik, onda bi mogla uvesti red u HEP.

Nitko nije reagirao na ovu kretensku izjavu u kojoj nas Martina Dalić uvjerava da sa manjinskim udjelom u HEP-u država ima veće ovlasti, nego kao stopostotni vlasnik te kompanije. Zašto bi netko išao kupovati INU po većoj cijeni nego za koju ju je prodao, a u trenucima prodaje je INA vrijedila puno više nego danas? Zašto bi netko prodavao strateški važan udio u državnoj energetskoj firmi koja posluje s dobitkom, da bi kupio većinski paket firme koja u eri obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora energije baš i nema svijetlu perspektivu?

Suprug Martine Dalić, Niko, je već godinama član uprave INE, a upravo on, s drugim članovima uprave, vodi tu tvrtku i time je pozicionira na tržištu. Ministrica Dalić brani i zagovara kupnju tvrtke koju vodi njen suprug, odnosno tvrtku od koje njena obitelj zarađuje popriličan novac. Zbog svega navedenog je protiv nje pokrenuta i istraga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Još je veći problem što je ministrica Dalić bila djelatnica MMF-a, financijske terorističke organizacije, koja je uništila sve zemlje koje su poslušale njezine savjete. MMF je bio glavni zagovornik privatizacije pljačke u Hrvatskoj, a mudro su nas isto savjetovali da rasprodamo svoje zlatne rezerve nakog čega je cijena zlata skočila za 800%. 

Vidjeli smo na primjeru privatizacije banaka (zapravo njihovog otimanja od hrvatskih građana), kako je živjeti u zemlji u kojoj ne raspolažete svojim novcem i kako se na cijelu ekonomiju odrazila činjenica da su nas do jučer naše banke, počele lihvariti toksičnim CHF kreditima i bezobrazno i neopravdano visokim i promjenjivim kamatnim stopama. Život nam je preko noći poskupio za 300%. Cijene kvadrata stanova su odletjele u nebo, a život bez kredita je postao nemoguć. Ljudi su namjerno proglašavani kreditno nesposobnima da se zadužuju u valuti u kojoj primaju plaću, a dostupni su im bili uglavnom nepovoljni krediti s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.

Martina Dalić je 1997. bila pomoćnica ministra Škegre koji je bio jedan od glavnih krivaca za najveću pljačku u povijesti hrvatskih građana. Ta ista ministrica je kao bivša glavna ekonomistica PBZ-a, glasno lobirala za banke i protivila se zamrzavanju tečaja i konverziji CHF kredita. Smatrala je da bi riješenje za CHF kredite trebale dati isključivo poslovne banke i to iste one banke koje su na Ustavnom sudu izgubile spor i za koje je ustanovljeno da su nezakonito primjenjivale promjenjivu kamatnu stopu i tako oštetile građane ove zemlje, ali i proračun za nekoliko milijardi eura. Jedan od glavnih krivaca za stanje u zemlji je i guverner HNB-a, koji je također veliki lobist stranih banaka, a za čije je postavljanje lobirala i ministrica Dalić kada je izjavila da je Boris Vujčić kvalitetno rješenje za novog guvernera te da promjena na čelu HNB-a u trenutku recesije neće utjecati na stanje u zemlji. Sad svi vidimo koliko je bila u krivu.

Privatizacija INE je bio glup i štetan potez i iako nas je tada Vlada uvjeravala da je to bio čin domoljublja, sada nas ta ista Vlada uvjerava da ju moramo vratiti natrag u svoje vlasništvo. Ako su sada ustanovili da je prodaja INE bila greška i da je njezin povratak čin domoljublja, kako bi onda prodaja HEP-a bila dobar potez?

Jednako je štetan potez bio i privatizacija Hrvatskog telekoma, što su građani mogli odmah osjetiti padanjem kvalitete telekominukacijskih usluga i rastom cijena u nebo, a o sigurnosnom aspektu države i mogućnosti prisluškivanja njihovih građana od stranih službi da i ne govorim.

Svih ovih godina su nas uvjeravali u blagodati privatizacije i kako ćemo biti puno uspješniji i profitabilniji, ako sve prodamo i privatiziramo, što je naravno velika glupost i laž. Novac ima samo vlasnik, onaj koji nešto proizvodi i prodaje. Sluge mogu skupljati samo mrvice sa stola, ako im i to ostane, a mi smo postali sluge u svojoj zemlji.

INA je ovdje očito samo paravan za unaprijed osmišljenu privatizaciju HEP-a.

Na kraju se postavlja pitanje: Ako nas ministrica Dalić koja je branila pravomoćno osuđene strane banke i njihovog zaštitnika guvernera Vujčića, uvjerava da ćemo veću kontrolu nad HEP-om imati kao manjinski vlasnik, nego kao stopostotni vlasnik i da treba kupiti INU po većoj cijeni nego za koju smo ju prodali (Naravno da uopće ne spominje svog muža kao razlog te kupovine, niti da sluša naputke iz MMF-a čija je djelatnica bila), dal’ je onda Martina Dalić – Nesposobna (GLUPA), korumpirana ili oboje!?

Vrijeme je za smjenu ministara, a ministrica Dalić bi trebala biti prva na listi za odstrel.

 

 

Autor: Josip Novosel