VLADA i HNB – Nećemo smanjiti kamate na kredite da ne ugrozimo banke. Građani neka se snađu ako mogu!

0

Iako sve Vlade u EU pokušavaju pomoći svojim građanima i poduzetnicima otpisivanjem poreza i nameta, smanjivanjem državnog aparata i plaća državnim službenicima te smanjivanjem ili ukidanjem kamata na kredite za vrijeme korona krize, to ne čini i naša Vlada.

Zabranili su nam rad, ali se neće odreći poreza, doprinosa, naknada, režija, neće raskinuti Vatikanske ugovore, prestati financirati kojekakve udruge, prestati isplaćivati nezaslužene povlaštene mirovine, neće sebi smanjiti plaće, otpustiti uhljebe na izmišljenim radnim mjestima… za vrijeme dok mi ne zarađujemo novac, a oni si s našim novcem isplaćuju nezaslužene plaće. 

Dok naši susjedi imaju kamate od 0 ili 1%, nas banke ovdje lihvare s kamatama na stambene kredite od preko 5%. Sve kreditno zadužene u CHF kreditima i one koji su takve toksične kredite konvertirali bi se moglo spasiti na način da se te kredite proglasi ništetnima na temelju presude EU suda, a za ostale propisati da za vrijeme krize maksimalna kamatna stopa ne može biti veća od 1%.

Naša Vlada se odlučila za drugi model. Dok vi ne zarađujete, banka vam može dati moratorij od 3 mjeseca na otplatu kredita i za to vrijeme vam zaračunavati kamate. Kad moratorij istkene, vi ćete imati golemi dug, a kako u međuvremenu niste mogli zarađivati novac, doći će vam ovrha i banke će vas izbaciti na ulicu. Sve će biti zakonito uz blagoslov Vlade RH i HNB-a.

Ovako će izgledati model koji dogovaraju Vlada i banke kako bi se svim kreditnim dužnicima na tri mjeseca odgodila otplata rata kredita. Čitajte: OVRHE S ODGODOM!

Ta mjera odnosila bi se na sve kredite, uključujući i stambene te potrošačke.

Iz HUB-a su nam javili kako će uskoro izaći s priopćenjem u kojem će biti više informacija.

Moratorij ili odgoda plaćanja kreditnih obveza, kako tvrtki tako i građana, te otvaranje kreditnih linija za nužna obrtna sredstva neke su od najavljenih mjera za pomoć gospodarstvu i građanima kako bi prebrodili ovu krizu.

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20