Ivan Sinčić i ŽIVI ZID, spriječili su deložaciju obitelji Jelić iz Čađavice kraj Slatine

0
Foto: Živi Zid
Foto: Živi Zid

U selu Donje Bazije, općina Čađavica jučer se odvio još jedan dramatičan čin bezakonja koji je u Hrvatskoj pustio duboke korijene. Predstavnici Partner banke d.d. u pratnji dvadesetak pripadnika MUP-a protupravno su deložirali obitelj Jelić koristivši pritom nasilne metode pa i suzavac kojim su pošpricali vlasnika Zvonimira Jelića nakon čega su ga odveli na psihijatriju.

Obitelj poljoprivrednika s četvero djece našla se na ulici, a njihovoj drami kumovale su kako banke tako i država. Iako je obitelj zbog istog kredita s bankom na sudu, to im nije pomoglo da zadrže jedini krov nad glavom, banka im je ovrhom uzela sve: i staju i životinje, ali i kuću. Cijeloj priči kumovala je i država koja ih je, kao i mnoge druge u istom selu, prvo navukla na kredite, istovremeno jamčeći otkupnu cijenu mlijeka, a onda ih napustila i zaboravila na sva svoja jamstva.

Cijena mlijeka se drastično smanjila, naplata potraživanja poljoprivrednika trajala je godinama, a banka je spremno čekala kada će obitelj posustati. I dočekala je, pa je unajmivši dvadestak interventnih policajaca izbacila i obitelj i pokućstvo, promjenila brave i mislila da je problem riješen.

ŽIVI ZID je za ovaj događaj saznao tek kad je policija već provalila u kuću, a radnici počeli iznositi njihovo pokućstvo: ” Reagirali smo brzo, poslali naše aktiviste i ponovo uselili tu obitelj natrag u kuću. Vratili smo i sav namještaj koji su radnici pobacali po dvorištu, uključujući i krevete jer obitelj druge nekretnine i drugog doma nema. Iako je socijalna služba pokušala oduzeti djecu obitelji to je uspješno spriječeno pa je djecu privremeno preuzeo šogor. Danas su djeca ponovo u svome dome, a mi ćemo učiniti sve da tako i ostane.”

Foto: Živi Zid
Foto: Živi Zid

Reakcija od strane banke nema, ali zato aktivisti ŽIVOG ZIDA poručuju:

“Jedino što imamo poručiti Partner banci je da se kloni obitelji Jelić i njihovog jedinog doma i da ćemo dati sve od sebe da ih onemogućimo u eventualnim daljnjim pokušajima otimačine.

Iz tog razloga danas se održavaju i prosvjedi ispred poslovnica te banke u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Splitu i na njima ćemo poručiti da je takav način poslovanja i bezakonja nedopustiv.

Ovime ujedno skrećemo pažnju državi da ćemo pružiti otpor ovakvim pravnim rješenjima problema prezaduženih građana, a kojeg su oni namjenili za stotine tisuća građana koji su se našli u neotplativim dugovima.

Dom je nepovrediv i to moraju svi poštovati pa i banke koje također moraju snositi odgovornost za ovakvo stanje u državi “.

http://www.zivizid.hr
Foto: Živi Zid
Foto: Živi Zid