Gdje je nestao Tetovac?

0
Adagam Defonde
Adagam Defonde

Gospodin Miroljub Tetovac jučer ujutro je iznenada nestao. Susjeda Dragica ga je zadnja vidjela kako je izašao iza ugla sa svježim kruhom u mrežolikom cekeru. To je jedna od onih susjeda koje sve prate i sve znaju. Zna na primjer da se lijepa gospođa Marina sa četvrtog kata povremeno prostituira. U biti ne zna, ali sumnja na to. Primjećuje da je svakodnevno posjećuje veliki broj muškaraca, a čudno je da netko ima toliko prijatelja, i da tako često dolaze u goste. Da se bavi kakvim poštenim zanatom dolazile bi i žene, ali ona nema prijavljenu nikakvu firmu. Posrijedi je dakle najstariji zanat na svijetu. Ali ono što gospođa Dragica ne shvaća, je činjenica, da Marina to ne radi zbog novaca. Marina je beskrajno dobra osoba, i ona samo daje ljubav muškarcima koji su sami i napušteni. Izvana, to su, crnokosi, ozbiljni, snažni muškarci koji gaze sve pred sobom, a iznutra su i dalje mali dječarci kojima treba topla riječ, topao dah na vratu i da im netko nježno poput majke pomiluje kosicu. Marina nije kurva. Ona je prodavačica ljubavi. Ona je toliko dobra da mrava ne bi zgazila, kad na cesti vidi gladno pseto da mu svoju hrenovku makar je i sama gladna. No zastranili smo.

Nas zanima gospodin Tetovac. Gospodin Tetovac je umirovljenik. Ima sedamdeset i sedam godina. Žena mu je umrla prije dvadeset godina. On je nakon toga psihički obolio, tako da je već dvadeset godina u invalidskoj mirovini. Tetovac ne voli nikoga i ništa. Smeta ga kada je vani vruće jer se ne može disati, smeta ga kad je hladno jer se tad smrzne a može pasti i na poledici. Smeta ga kad pada kiša, kad je vjetrovito, visok tlak, nizak tlak, kad je sparina, južina, omara, magla, sumaglica, rosulja. Smeta ga kad pada snijeg jer mu promoče cipele, a i ako ne pada ili je topla zima jer se tad množe bakcili. Izlazi samo do trgovine. Putem od svog stana do dućana mrmlja uvijek nešto sebi u bradu, kašljuca, psuje i trese glavom. Svaki dan kupi kruh, mlijeko, novine, senf i paketić hrenovki. Višak senfa baca u smeće, jer jednom otvoreni senf je sutradan za kurac, tako on kaže. Dane provodi pregledavajući fotografije iz mladosti. Prelista i novine, ali novine kupuje više zato da ima s čime potpaliti peć i obrisati stražnjicu jer u toalet papir ne vjeruje. Smatra da sadrži otrovne supstance s kojima nas truju Amerikanci, a nije isključeno da sadrži i mikročipove koji se zakače za stijenku rektuma i onda nas na taj način prate. Pomišljao je da bi te radnje mogao obavljati i pomoću letaka iz kaslića, no oni su preglatki i samo klize a za potpalu ih je šteta upotrijebiti pošto se radi o finom papiru koji je grehota zapaliti. Zato on sve letke čuva.

Ponekad se zabavlja proučavanjem koliko bi uštedio da senf ode kupiti u Kaufland kad je na akciji, tada radi složene izračune, koliko je na godinu mogao uštedjeti da je kupovao na akcijama. Zaključio je da je za novac koji je uludo potrošio rasipničkom kupovinom mogao uplatiti ljetovanje. Ali, on ionako mrzi ljetovanje, pa je na kraju triunfalno uzviknuo: E, niste me opljačkali bando lopovska! Pljčkaši odvratni! Eheheheheheee! I on je svakog mjeseca kad bi stigla penzija išao do Marine, da se odmori, opusti, smiri i razveseli. Ona je prva primijetila da ga nema. Desetog u mjesecu redovito naiđe, tad mu sjeda penzija, ali ovog ga utorka nije bilo. Odmah je pitala gospođu Dragicu, pošto ona sve zna, nije li mu se možda što dogodilo. No ona je rekla, da ga je vidjela iza ugla kako se vraća iz dućana, no nije skrenuo u haustor, već je produžio ravno. Brzo je istrčala na ulicu, da vidi kuda ide, jer to nije bio dio njegove rutine, no nije ga bilo na vidiku. Tetovac ima kćer koja mu plaća račune, donosi ogrjev, pere veš, tako da on nikada, ama baš nikada nije mijenjao svoju rutinu. Svakoga dana, u isto vrijeme, ponavljao je uvijek istu radnju. Gdje je Tetovac? Slučaj su prijavili policiji, ali ni oni ne znaju gdje je. Mobilni telefon nema, da bi ga se moglo nazvati ili locirati. I ja se pitam gdje je. Ukoliko netko zna neka mi kaže. Pretvorio sam se u uho i osluškujem svaki šum. Možda vjetar iz daljina neki glas o njemu donese. Slušam, slušam, a ništa ne čujem. Hm. Gdje je Tetovac? GDJE JE TETOVAC!!!????? Ko će ga znati.

autor: Adagam Defonde

powered by: https://www.facebook.com/pages/Pet-Shop-Mačka/315267385342776?fref=ts