Najpoznatiji svjetski gastro influencer na ZG BURGER FESTIVALU odabrao najbolje burgere!

0

Postoji deveti krug pakla za ljude koji su alergični na gluten jer je to trenutačno cool, a osmi je rezerviran za vegane koji na burger festivalu traže veganski burger. Ostali krugovi su namjenjeni mladeži HDZ-a i slijedbenicima Željke Markić, ali nećemo sad o njima.

Naime, počeo je još jedan ZAGREB BURGER FESTIVAL, a festival burgera bez gastro influencera je kao Lidija Bačić bez dekoltea. Na festivalu na Strossmayerovom trgu je 18 kućica, a mi smo u jednom danu probali odabrati one najbolje kako bismo vam skratili muke. Ove godine mi se iz dalekog, ali prijateljskog Čučerja na Zagreb burger festivalu pridružio jedan od najuvaženijih svjetskih gastro influencera – GASTRO RYUKI. Toliko je utjecajan da mu uopće nisu potrebni followeri. 

Sestra Dragog Vođe i Gastro Ryuki at 50 Burger and Champagne bar na Zagreb Burger Festivalu
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Za prvu postaju, Gastro Ryuki je odabrao kućicu 50 A Burger and Champagne Bar. 50 se u zadnjih godinu dana profilirao kao najbolji burger/cocktail bar u Zagrebu. Ta činjenica nije smetala Gastro Ryukiju da im zamjeri što je pult bio previsok za njegove kratke noge pa je imao problema s naručivanjem.

Gastro Ryuki at 50 Burger and Champagne bar na Zagreb Burger Festivalu
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Da im ne da lošu ocjenu, djelatnice Isabella i Veronika su ga podigle na šank.

Veronika i Isabella is 50 A Burger and Champagne bara
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Gastro Ryuki at 50 Burger and Champagne bar na Zagreb Burger Festivalu
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Oštrim azijskim okom uočio je Korean chicken, a s obzirom da je i veliki obožavatelj Hannibala Lectera, morali smo uzeti i LAMB Burger koji je 50 kao specijalitet izbacio samo za ovaj Zagreb burger festival i neće ga imati u svojoj ponudi na Trgu Europe. Lička janjetina, baba ganoush namaz od patlidžana, vrhnja i paprike, hummus od lješnjaka, halloumi sir, mlada salata, ljubičasti luk, rajčica. 

50 Burger and Champagne bar Lambburger – lička janjetina, baba ganoush namaz od patlidžana, vrhnja i paprike, hummus od lješnjaka, halloumi sir, mlada salata, ljubičasti luk, rajčica.
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Baš se slučajno u tom trenutku na festivalu pojavio svjetski poznati gitarist, Yogi Lonich. Kao da ima radar za dobru hranu. Nismo ga mogli gledati kako slini nad burgerom pa smo ga pozvali da nam se pridruži u degustaciji.

Yogi Lonich – Silence of the Lambburger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Janjeći burger je bolesno dobar, čak je i vegan friendly jer ima hummus, al’ dajte vi to objasnite veganima… Osjeti se vrhunsko janjeće meso, ali bez onog neugodnog mirisa koji janjetina zna imati. Umak je neutralan i nije ubio aromu mesa. Jednom riječju, perverzija okusa. ”Kad jaganjci utihnu” je snimljen prema ovom burgeru.

Ryuki se u međuvremenu bacio na Korean Chicken kao grof Drakula na krv rumunjske seljanke. Uspjeli smo mu u trenutku nepažnje uzeti komadić pikantno pržene piletine kojoj je kimchi legao kao budali šamar.

Gastro Ryuki -. Korean Chicken
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nakon ovog mi je došla želja da se odmah odselim u Sjevernu Koreju. Mogao bih ga jesti dan i noć. Ako volite kimchi, obavezno probajte i Seul burger, a u ponudi još imaju i Classic te Complex burger. Iako imaju sve burgere i u vege varijanti, 50 je TOP burger destinacija:)

50 A Burger&Champagne Bar, Korean chicken

Ryuki je bio oduševljen svime, osim fotkama. Rekao je da na nekima škilji i da ih moram obrisati. Rekao sam mu: ”Ne seri. Imao si sunčane naočale. To nitko ne vidi.” Ryuki: ”Ja sam influencer! Rekoh ti da brišeš!” Na kraju mi je uzeo kameru iz ruke i obrisao sve fotke na kojima škilji.

Dragi Vođa aka Gastro Snob ft. Gastro Ryuki
Foto: Seka, Flash.hr

Pročulo se do Čučerja da i Mate Janković ima svoje burgere u kućici Pod Zidom, a znate kako kaže stara čučerska poslovica ”Bolje biti pod zidom, nego pod zemljom”

Pod Zidom – Gastro Ryuki
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Naručili smo Istarski s umakom od tartufa, kozjim sirom, sotiranim ukiseljenim gljivama i istarskom kobasicom i Kontinent burger sa slaninom od crne slavonske svinje, povrćem, dimljenim domaćim sirom i čvarcima. Čim je seka čula da Kontinent burger u sebi ima čvarke, probudila se u njoj nostalgija za Čučerjem. U Majci svih vukojebina, dijeta je nepoznat pojam. Nek’ je masno i nek se cijedi, a takav je i ovaj burger – sočan i mastan, pravi domaći burger.

Pod Zidom – Kontinent burger – kontinent burger sa slaninom od crne slavonske svinje, povrćem, dimljenim domaćim sirom i čvarcima
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Pod Zidom – Istra burger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Yogi i ja smo slistili Istarski pred gladnim očima Gastro Ryukija. Da mu nije bilo mame, nikad mu ne bismo dali griz. Nek’ se žali dječjoj pravobraniteljici.

Sljedeća postaja je bio MASON i Teran Burger (junetina odležana u teranu, kompot od luka u teranu, rikola , brioche pecivo).

MASON – Teran B (junetina odležana u teranu, kompot od luka u teranu, rikola , brioche pecivo)
Foto: Dragi Vođa

Ryuki se pobunio da smo ga zakidali za hranu i nije nam htio dati burger. Morali smo naručiti dva jel’ je on svoj slistio u sekundi.

MASON – Gastro Ryuki
Foto: Dragi Vođa
MASON – Gastro Ryuki i Teran burger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Mason je razvalio s ovim burgerom. Savršenstvo okusa. Potpisujem odmah odcijepljenje ISTRE! Vraćamo se opet da isprobamo njihove ostale delicije:)

Htjeli smo napraviti malu pauzu, da nam se burgeri slegnu, ali Gastro Ryuki je inzistirao da nastavimo s degustacijama jer mu se žurilo na trampolin i tobogan u dječjem kutku na festivalu.

GOOD FOOD – Gastro Ryuki
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ryuki je uočio na Good Food kućici veliki plakat za The boss burger – burger za četiri osobe, s pljeskavicom od 500 grama, s barbecue umakom, cheddar sirom i pancetom. Kako je Yogi u međuvremenu otišao doma, objasnili smo Ryukiju da ne možemo sami slistiti toliki burger.

Good Food – The Boss burger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Za utjehu smo mu naručili Roast beef burger (odležana govedina rezana na šnite, krastavci odležani u medu, rikola, cherry rajčica, umak od hrena, brioche pecivo). 

Good Food – Roast beef burger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Da se bar vratim u školske dane pa da u pauzi za ručak s pripadnicima zlatne mladeži Čučerja jedem ovakav burger. Mala Ksenija me gleda svojim velikom gladnim očima i govori: ”Dragi Vođo, ja već 3 dana nisam ništa jela!”, ja gutam zadnji zalogaj ove delikatese i odgovaram: ”Pa prisili se!”

Napravili smo kratku pauzu za cugu. Prva postaja – Gingle Bells – Gin tonic

Gingle Bells – Gin tonic
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Gingle Bells – Seka loče Gin tonic k’o Mladen Grdović bevandu
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Na slikama fali moj buraz, koji je kao pripadnik katolibanske čučerske obitelji, zamjerio sestri što se obukla kao flundra i da nije htio s njom u grad.  Mali je Bogobojazan.

Zagreb Burger Festival – Flundra style
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ryuki je negodovao jer ne smije piti alkohol pa je predložio da nastavimo s burgerima. Sljedeća postaja je bila BarBaQ kućica.

BarBaQ – Mojmir Žuvela,
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Naručili smo B burger koji nam je gospodin Žuvela preporučio. Radi se o smjesi mljevene govedine, odnosno, vrata i prsiju te dimljene barbecue govedine sa zelenom salatom, povrćem i barbecue umakom u duplom brioche pecivu.

BarBaQ – B burger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
BarBaQ – B burger
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Kako bi burgeri bili savršeno pripremljeni, pećnica im je povezana mobitelom na kojem u realnom vremenu mogu promatrati što se dešava s mesom, kolika je temperatura pećnice, a kolika mesa. Da bar to imaju moji u Čučerju. Oni zapravo imaju nešto slično, ali bazirano na tradicionalnoj metodi praćenja pripreme mesa. Otac zimi radi roštilj na otvorenom i dere se: ”Ženooo! Smrzla su mi se jaja! Dođi van okretat’ meso. Moram nešto popit!” Majka: ”Šta se dereš životinjo! Cijelo selo te sluša!”

BarBaQ – Moderna priprema mesa
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Za kraj sam si i ja morao popiti nešto da razgradim sve ove mesne prerađevine. Smutili su mi jedan Pink Panther u Mangosti:)

Mangosta – Pink Panther
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Mangosta – Dragi Vođa aka Gastro Snob – Pink Panther

Prije odlaska smo morali s Gastro Ryukijem još samo otići do dječjeg kutka da potroši nagomilane kalorije:)

Zagreb Burger Festival – dječji kutak
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Gastro Ryuki vam za kraj na tečnom japanskom poručuje – 母乳が一番! (Čita se – Bonyuu ga ichiban) što u prijevodu znači – Najbolje je mlijeko iz sise!

PS: Za sve vas koji ne znate razliku između burgera i hamburgera, citirat ću Nikolu Markovića, Chef-a iz 50 A burger and Champagne bara.

– Razlika je u tome kako je formirano meso, prije svega. Druga stvar je da se koristi ista kvaliteta mesa, ali mljevenog na drugačiji način. Hamburger se melje sitno, dok se burger melje krupno. Prilikom pečenja, hamburger se formira u loptu te se zatim spušta na roštilj i pritišće se. Burger se formira tako što se unutra ne ostavlja nimalo zraka, da bi se pekao postepeno, a ne odjednom jer bi inače zrak ušao u sve te pore. Burger se peče na višoj temperaturi, ali treba mu više da se ispeče zbog količine vlage i masnoće u mesu. Hamburger se peče na nižoj temperaturi, ali brže je gotov jer je tanji i jer je strukturno razdvojen te ima prostora za strujanje zraka. Obje stvari mogu biti jednako kvalitetne, ali manji je prostor za varanje kod burgera nego kod hamburgera…

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Gastro Snob, samozatajni ljubitelj mesnih prerađevina s isteknutim rokom trajanja, dopisni član magazina ”Nabijem te na gluten!”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob. https://www.instagram.com/dearleaderjoe/