Banke su izgubile još jedan sudski spor vezan za CHF kredite!

0
izvor: flash.hr
izvor: flash.hr

Općinski sud u Zaboku prihvatio je tužbu klijenta jedne banke i naložio povrat nezakonito preplaćenih kamata na stambeni kredit, koje su nastale zbog promijenjive kamatne stope, koju je Visoki trgovački sud proglasio ništetnom. Radi se o nepravomoćnoj, prvostupanjskoj presudi u kojoj je sud u Zaboku uvažio tužbu kojom klijent s kreditom u švicarskim francima od banke potražuje preplaćene kamate.

Presudom Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2013. godine, nezakonitom su ocijenjene i valutna klauzula u CHF i podizanje kamata od strane sedam od osam tuženih banaka, no kasnijom pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda (VTS), ništetnom je proglašena samo promijenjiva kamatna stopa na ovakve kredite. Odluka VTS-a ostaje na snazi i predstavlja osnovu za podizanje pojedinačnih tužbi protiv banaka i može ju eventualno poništiti odluka Vrhovnog suda koju nestrpljivo čekaju banke i dužnici.

Sudski spor iz Zaboka je prvi spor koji je pokrenut nakon odluke Visokog trgovačkog suda i u kojem se klijent poziva na pravomoćnu presudu VTS-a. Čelnici Udruge franak savjetuju članove koji se odlučuju na pokretanje sudskih sporova da razmisle s kime će to raditi i da koriste odvjetnike koji surađuju s Udrugom Franak. Postoje osnove za dobivanje spora, samo tužbu treba kvalitetno sastaviti.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će glasnogovornik kriminalnih banaka, Bohaček sada reagirati jer je nedavno manipulirao u javnosti kako građani gube sudske sporove protiv banaka i kako im je najbolje da se u iste ne upuštaju zbog troškova koje će snositi gubitkom parnica.

Velika pobjeda za Udrugu Franak i za prevarenog klijenta. Nadajmo se da je ovo pahulja koja će pokrenuti lavinu sudskih presuda protiv kriminalnih banaka i da ćemo više stati na kraj ozakonjenim lihvarima.

autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20