Kafanski filozof

0

 

Adagam Defonde/Flash.hr
Adagam Defonde/Flash.hr

Milutin Skalibor zvan Šupak, čovjek je niža rasta. Proćelav je, debeo; ima veliki nos i sitne svinjske oči. Premda je već u četrdeset drugoj, još živi s roditeljima. Radi u urudžbenom uredu ministarstva malog i srednjeg poduzetništva. Svoju malu činovničku plaću troši na sitne užitke: kocku, pivo, benzin, žene. Vi mislite da on izlazi van, prilazi djevojkama za šankom noćnog kluba, i plati joj tekilu….ha ha ha, ma ne. On posjećuje žene koje prodaju ljubav. Imao je pokušaja i s normalnim ženama, ali uvijek je sve završavalo fijaskom. Jako bi se zaljubio i patio zbog neuzvraćene ljubavi i na kraju je odustao od toga. Njegov život je jednostavan. Na poslu kroz sat vremena obavi svoje dnevne zadatke, zaprimi pa otvori ili arhivira spise i nakon toga luta carstvima interneta. Voli čitati, pregledavti fotografije iz raznih krajeva svijeta, odigra koju partiju bele i pokoji šah, pregleda vijesti, i mic po mic prođe radno vrijeme. Njegov dosije je podebeo, u njemu je već deset disciplinskih postupaka zbog kašnjenja na posao, spavanja na poslu, uživanja alkohola za radnog vremena, gledanje porno sadržaja, onanija ispod stola, seksualno uznemiravanje kolegica i tako dalje. Popodne ide kući, pojede ručak koji je spremila majka, odmori pola sata i onda ide u kavanu. Tamo se natače do kraja radnog vremena i s kafanskim filozofima raspreda teme od smisla života preko sporta, politike, pa sve do tehničkih karakteristika žičara, termoakumulacionih peći i uređaja za magnetsku rezonanciju. Kafanski filozofi se razumiju u sve teme i sve bi napravili drugačije od idijota koji se trenutno nalaze na položajima koje po njima nisu zaslužili.

Ponekad ode do nekog prijatelja, ali sve rjeđe i rjeđe. Svi su se poženili, dobili djecu i postali kućni ljudi. Završio je u bircu gdje skupljaju se luzeri i utapaju u alkoholu svoje životne probleme, a problemi nekako uvijek isplutaju van. Makar su teški ko brački kamen i po logici stvari bi morali potonuti na dno oceana pive, prkoseći zakonima fizike oni opet nekako isplutaju van. Nije mu jasno zašto je to tako; pomisli si; možda nedovoljno pijem? Ili premalo pušim? Možda mi čakre nisu dobro posložene, ili je došlo do energetskog disbalansa? Nešto od toga je posrijedi, ali već će se to riješiti, ma da….što tu čovjek može, to su više sile. Neki dan je izgubio ključeve, nezgodno mu se probušio džep na jakni i cijeli bunt ključeva mu je pao negdje putem. Tako da je sad bez ključeva od kancelarije, auta i kuće. No nije napravio nove. Kancelariju više ne zaključava, auto ima stare i razdrndane brave pa se može otvoriti i upaliti s kovanicom od deset lipa, a kad treba ući u kuću stane pod balkon i viče: MAMA, MAMA, pošto mu je pokvaren portafon, onda se majka probudi i otvori mu vrata. Skalibor nerado ide liječniku, a nema ni zašto pošto je stalno zdrav ko dren usprkos svom neurednom životu. Spašava ga majčina juhica koju pijan srče kad u sitne sate dođe kući. U frižideru ga uvijek čeka njegova zdjelica koju izvadi, podgrije i popapa. To ga drži, inače bi već odavno preselio na onaj svijet.

U džepu uvijek nosi metalni češalj kojim dvadeset puta dnevno raščešljava ostatke svoje rudlave kose. Što se oblačenja tiče, nema neki stil, kad više nema što za odjenuti ode na Hrelić i tamo kupi neke stare krpe. Vid mu je s godinama oslabio pa nosi naočale. Kad su mu propisali očale razmišljao je da nabavi neki bolji okvir, no ubrzo se predomislio i uzeo plastične socijalne smeđe naočale, a ostatak novca koji bi utrošio za dobar okvir je zakurvao i zapio. Socijalke su mu se polomile kad je pijan pao niz stepenice pa ih je zalijepio hanzoplastom iz kutije prve pomoći. Jako ga nervira kad mu se zamagle naočale, a još više ga nervira kad jede pa mu očale padnu u juhu. U tom trenutku ustane, baci tanjur u zid i opsuje: «Rn ti urca ugnojenog.» To mu je omiljena psovka i poštapalica. I tako; što da vam o njemu kažem više….Nema potrebe za daljnjom pričom. Za one koji žele znati više imam prijedlog. Upoznajte ga i pitajte što god vas zanima. On je otvoren čovjek, uvijek spreman saslušati svakoga. Gdje će te ga naći? To je lako. Svakoga dana od 18 do 23 boravi u bistrou Zobović u Topkovićevoj ulici. Navratite, litra i voda je svega 50 kuna, a pola litre pive je cenera, a osim pića služe i jela na žlicu, svakog dana nešto novo, po meni najbolje jelo im je varivo od kelja, porcija je ogromna, možete tražiti repete, kruh je dostupan u neograničenim količinama, a za to ćete trebati izdvojiti smiješnih 15 kuna. E pa idite pa vidite. Istina, varivo je poprilično ljuto, ali se zato iza njega dobro pije, zna znanje gazda Ilija…..e Ilija; Ilija; crni Ilija……

autor: Adagam Defonde

powered by: https://www.facebook.com/pages/Pet-Shop-Mačka/315267385342776?fref=ts

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20