Kolakušić – Dosta je kriminala u pravosuđu! Podniijeli smo kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu!

0

Udruga Antikorupcija suca Mislava Kolakušića danas je podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu Nine Radića zbog sumnjive dodjele čak 7.113 sudskih predmeta. U toliko predmeta je na Trgovačkom sustavu u Zagrebu u prethodne dvije godine umjesto automatske dodjele izabrana metoda odabira točno određenog suca, dok su svi ostali suci isključeni iz mogućnosti sudovanja u određenim predmetima.

Temelj korupcije u pravosuđu je „ručna“ dodjela predmeta u rad sucima, odnosno utjecaj na to kojem će sucu biti dodijeljen pojedini predmet u rad. Radi osiguranja temeljnog načela prava i spriječavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska kompjutorska dodjela predmeta sucima u rad.

Šokantna je spoznaja da je od 2017. godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu preko 42% svih predmeta dodjeljeno uz primjenu iznimki, a čak 20,1 % primjenom iznimke “ODABIR JEDNOG RJEŠAVATELJA”. Od ukupno 47.890 predmeta koliko je zaprimljeno na Trgovačkom sudu u Zagrebu u prethodne dvije godine, čak njih 20.283 je dodjeljeno uz primjene iznimki, od čega u mandatu suca Radića čak 7.113 predmeta direktnom dodjelom točno određenom sucu!

Takve brojke pobuđuju ozbiljnu i opravdanu sumnju u manipuliranje dodjelom sudskih predmeta zbog čega je udruga Antikorupcija i podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Ovakvi podaci pobijaju prošlotjedne izjave Udruge hrvatskih sudaca kako je netočno je da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u rad, jer predmete sucima dodjeljuje računalni sustav nasumično, i to korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati.

Dodjela predmeta jednom rješavatelju u 20%, a primjena iznimki u 42 % slučajeva pokazuje da su propisi o automatskoj dodjeli mrtvo slovo na papiru i da služe samo kao paravan za arbitrarnu dodjelu “bitnih” predmeta, ali i za mobing pojedinih rješavatelja kojima se na taj način mogu dodjeljivati najteži predmeti bez ikakve mogućnosti utjecaja na to.

Udruga Antikorupcija

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20