Porez na ekstraprofite je skretanje pozornosti s HDZ-a i kriminala u INI

0

Nakon velike afere u INI u kojoj je ustanovljeno da su članovi HDZ-a iz INE izvukli milijardu kuna, što je samo kap u moru milijardi koje se svake godine izvlače iz te kompanije, HDZ je napravio svoj poznati PR SPIN i skrenuo pozornost javnosti s afere INA, prvo na izmišljeni terorizam što je izazvalo podsmjeh u javnosti, a sada i na zabranu rada nedjeljom i uvođenje poreza na ekstraprofite. Znaju dobro da je jedno i drugo protuustavno, ali koga briga. Svi se svađaju oko toga treba li raditi nedjeljom ili ne i ima li smisla porez na ekstraprofit ili ne, a kriminalne aktivnosti ove stranke su nestale iz medija.

Pojam ”ekstraprofit” u zakonu ne postoji. Ne postoji zakon koji nam nalaže koliko smijemo zaraditi jer takav zakon ne bi imao smisla. Zašto bi se onda itko trudio u poslu? U privatnom sektoru vaša usluga ili proizvod vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za tu uslugu ili proizvod. U slučaju državnih firmi, monopolista, možemo govoriti o ekstraprofitima jer smo te firme stvorili mi i financiramo ih mi, tako da svaka njihova ekstra zarada znači da su nam previše naplatili usluge koje koristimo. Farmaceutske kompanije su za vrijeme izmišljene pandemije ostvarivale ekstraprofite. To je nemoralno, ali ne i protuzakonito. Protuzakonite su bile odluke EU-a, i Vlade RH da naruče tolike količine neučinkovitog i eksperimentalnog cjepiva koje na kraju nije iskorišteno, a mi smo ga platili i preplatili i onda još jednom platili da se isto uništi. Kad Sanader zaradi 3 milijuna eura, jel’ i to ekstraprofit?

Što se tiče rada nedjeljom, u Ustavu RH je svima zajamčeno pravo na rad. Nitko ne može nekom u privatnom sektoru zabraniti da radi nedjeljom, a zakonom je radniku zagarantiran jedan slobodan dan tjedno i veća satnica u slučaju rada nedjeljom. Ako se taj zakon krši, kriva je Vlada koja nije osigurala provođenje zakona. Svi oni koji traže zabranu rada nedjeljom su populisti i licemjeri. Zamislite da se razbolite, a doktor vam kaže da ne radi nedjeljom ili da vam kuća gori, a vatrogasci kažu da ne rade nedjeljom, ili da vam netko ukrade auto, a policajci vam kažu da ne rade nedjeljom, želite na put, ali avioni, autobusi, vlakovi ne voze nedjeljom itd. Sama Crkva koja se protivi radu nedjeljom, radi nedjeljom i uzima milodare na koje ne plaća porez.

Zapravo je uopće glupo raspravljati oko ovih prijedloga jer nemaju smisla, a uz to su i protuzakoniti, što nije ni čudno. Bilo bi čudno kad bi HDZ radio nešto zakonito, nešto smisleno, nešto što bi išlo u korist Hrvatskoj i građanima ove zemlje.

Jedina stvar o kojoj trebamo raspravljati je kako se riješiti HDZ-a jednom zauvijek i kako onemogućiti da se pojavi neki novi HDZ. Dok HDZ ne nestane sa političke scene, za Hrvatsku nema budućnosti.

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa

www.facebook.com/dearleaderjoe

www.instagram.com/dearleaderjoe

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20