Anthony ”TJ” Reddick – Kako se poznati američki CHEF navukao na Lino Ladu Gold

0

Nedavno sam bio pozvan na New York Fashion Week, ali ne samo kao modna ikona iz Čučerja, već i kao poznati internacionalni GASTRO SNOB. Kada je poznati američki kuhar, chef Anthony ”TJ” Reddick, saznao da sam odsjeo u Hilton New York Fashion District hotelu, istog me trena nazvao i zamolio da se nađemo kako bih mu dao par kulinarskih savjeta i možda napravio intervju s njim. Ovo je transkript našeg razgovora na tečnom engleskom: ”Please, Can we meet? You could give me some advice and maybe interview me? Please, I want to be famous.”

Odgovorih mu da sam dobar čovjek i ako sam mogao pomoći Anthonyju Bourdainu da postane slavan, mogu i njemu. Zamolio sam ga samo na tečnom engleskom: ”Please, just don’t kill yourself!”

Anthony ”TJ” Reddick
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Prije kuhanja, služio si u Nacionalnoj gardi 5 godina, uključujući i 16 mjeseci u Iraku. Zašto si se prijavio u vojsku i kako je Crni Rambo iz Chicaga postao poznati chef? Tko ti je bio inspiracija? (Mi možemo reći ”Crni” u Hrvatskoj. Ne zvuči rasistički kao u Americi:))

Zapravo sam i prije radio u restoranskoj industriji kao kuhar, prije i nakon služenja vojske. Prijavio sam se u vojsku jer sam želio služiti zajednici, ali i prikupiti novac za moje fakultetsko obrazovanje.

Ha, Crni Rambo, sviđa mi se! Još sam od malih nogu sanjao kako ću jednoga dana postati poznati chef. Postavio sam si taj cilj i slijedio ga dok ga nisam ostvario.

2016. godine si stekao diplomu znanosti u upravljanju hranom i pićem na fakultetu ”Art Institute of Atlanta” Koliko je tvoje obrazovanje bitno u tvom kuhanju? Danas ljudi misle da sve mogu naučiti preko Youtube-a. U Hrvatskoj je popularno kupovati diplome:)
Obrazovanje je za mene sustav u kojem te sude i ocjenjuju na temelju prosječnih normi. U kulinarskom svijetu, većina chefova je prirodno talentirana u umjetnosti kuhanja (ako pitaš mene), školski aspekt je više za korporativni svijet ili svijet “društvenih normi”, tako da nas mogu smjestiti u svoje okvire i s nama upravljati. Što se tiče kupovine obrazovanja/diploma, mogao si vidjeti iz medija da je to nažalost popularno i kod nas.
 
Pobjedio si na popularnom kulinarskom showu ”Cooks Vs Cons”. Kako si pobjedio? Koja je tvoja kulinarska tajna? Koje je tvoje specijalno jelo kojem nitko ne može odoljeti? Jesu li te pozvali u show ili ti je žena rekla: ”Makni se iz moje kuhinje. Ako želiš glumiti chefa, prijavi se na onaj TV show!”
Pobjeda u showu ”Cooks Vs Cons” je bila odskočna daska u mojoj karijeri i jedna nezaboravna avantura. Iskreno, mislim da sam pobjedio iz dva razloga: moje karizme i TV pojave, ali prvenstveno zbog moje vještine K.I.S.S – Keep it Simple and Stupid. Nakon gledanja mnogo takvih emisija, primjetio sam kakve greške svi rade i pazio sam da ih ne ponovim. Nisam dozvolio da išta zasjeni moju vještinu i prilagodljivost. Što se tiče moje bivše žene – nemam komentara.
Također si vlasnik uspješne catering tvrtke JDR. Reci mi nešto više o svom biznisu. Jesi li pokrenuo catering priču nakon pobjede u showu ili prije i imaš li u planu jednog dana otvoriti svoj restoran?
JDR Food Services je tvrtka koju sam naslijedio. Osjećam kao da sam postigao mnogo svojih ciljeva i sada želim pomoći u uvođenju novog poglavlja u ostavštini moje loze. JDR Food Services je matična tvrtka u mojim poslovnim pothvatima koji uključuju: JDR Catering Co, Chef TJ privatne kuhinje i još mnogo toga. Moje tvrtke su bile vrlo male veličine prije mog pojavljivanja na televiziji i prije nego što sam diplomirao. Izloženošću na poznatoj kulinarskoj TV mreži, uspio sam se izvući iz rada za druge i počeo sam raditi više na vlastitim projektima.
Zašto se Amerikanci toliko boje glutena? Znaju li oni uopće što je gluten? Trebali bi se više bojati GMO hrane koju nekontrolirano unose.
Ne znam boje li se Amerikanci općenito glutena, većinom se usredotočuju na utjecaj koji ima na tijelo ili zbog trenda. Potražnja za hranom je narasla na razinu na kojoj moramo proizvoditi nevjerojatne količine kako bismo zadovoljiti razinu potrošnje.
TJ. Anthony Reddick – Lino Lada Gold – Gluten free
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Poklonio sam ti teglicu Lino Lade Gold koja ti se jako svidjela. Jesi li ikad bio u Hrvatskoj i znaš li išta o Hrvatskoj i našoj gastronomiji.
Osim Francuske i Grčke, Hrvatska je definitivno na visokoj listi zemalja koje moram posjetiti. Lino Lada je sjajan proizvod. Volio bih da sam imao više vremena istraživati u kakvim bi je sve kombinacijama mogao iskoristiti u kuhinji. Nisam baš najpametniji u pripremanju kolača. Kad sam dobio ideju, teglica je već bila prazna:)

Koje je tvoje najdraže jelo i možeš li podijeliti neki svoj recept s hrvatskom publikom?
Volim eksperimentirati s fuzijama različitih nacionalnih kuhinja. Vjerovao ili ne, ne koristim skoro uopće recepte. Imam knjigu s faksa ”The Flavour Bible” i ta knjiga je zamijenila moju potrebu za bilo kakvim receptima. Samo poznavanje okusa i onoga što najbolje funkcionira sa ili u suprotnosti s drugim prehrambenim proizvodima, dovoljno je da kreativnost teče:)
Je li ovaj intervju za Flash.hr portal vrhunac tvoje kulinarske karijere i ako nije, slobodno slaži da je:)
Ovaj intervju zasigurno nije vrhunac moje karijere. Ja sam u potrazi za novim izazovima. Imam potrebu za konstantnim dokazivanjem i rastom i mislim da me još mnogo toga čeka na tom putu.
Gdje si bio 1991.?
Ne razumijem ovo pitanje?
Ako te nešto nisam pitao, a smatraš da si to trebao reći, reci sada ili zauvijek šuti:)
 
Živi, voli i jedi (dobro). Moja mantra:)
Nažalost, nisam stigao nažicati nekog da me fotka s poznatim kuharom, ali to me neće spriječiti da objavim svoju fotku iz New Yorka i malo ispromoviram sebe:)
Dear Leader Joe aka Vin Diesel for poor people
Photo: Sergio Cuen

PS: Znam da si pripremao hranu za anoreksične modele, ali ja ti nikad neću moći opri voćnu salatu za ručak. Očekivao sam meni: ”Kad jaganjci utihnu” ili neku sličnu mrtvu životinju na tanjuru.  

Piere 59 Studios – voćna salata
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, Vin Diesel za siromašne i poznati Gastro Snob, dopisni član magazina“Nabijem te na gluten”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20