Mogu li UGP i ZRIN spasiti poduzetnike i građane RH od povećanja cijena energenata?

0

Da HDZ dođe u pustinju, poskupila bi cijena pijeska zbog nestašice istog. Zašto se onda čudimo što u Hrvatskoj poskupljuje sve pa tako i energenti iako za ovakvo poskupljenje nema opravdanih razloga?

HEP je samo u 2021. godini imao dobit od 1,2 milijarde kn, a u 2016. dobit od čak 2,045 milijardi kn. Nije HEP privatna firma. Mi smo stvorili HEP. Ako imaju ekstra dobit, onda je to višak koji su uzeli nama, neopravdano visokim računima. Tu je problem i prekobrojnih stranačkih uhljeba koji su tamo zaposleni na izmišljenim radnim mjestima, a zbog kojih mi svi moramo plaćati veće račune itd.

Udruga Glas poduzetnika i ZRIN potpisale su Sporazum o suradnji. 

Može li ovaj sporazum spasiti poduzetnike i građane RH od povećanja cijena energenata?

Potpisanim sporazumom dogovoren je zajednički nastup u inicijativama i događajima od zajedničkog interesa

Zagreb, 25. kolovoza 2022. – Udruga Glas poduzetnika i Znanstveno-razvojna inicijativa ZRIN potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o partnerskoj suradnji. Sporazum su u ime svojih Udruga potpisali predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas i predsjednik ZRIN-a Damir Vanđelić.
Sporazum o suradnji, između ostalog, kaže da će se dvije udruge, potpisnice sporazuma, međusobno obavještavati o svim važnim inicijativama, događajima i akcijama, međusobno se podržavati u zahtjevima koje upućuju nadležnim tijelima ukoliko oni odražavaju njihove temeljne vrijednosti i načela djelovanja, te da će zajednički kreirati inicijative, akcije i događaje od zajedničkog značaja, kao i zajednički se prijavljivati na projekte financirane iz sredstava EU.
 
Ove dvije udruge dijele iste ciljeve i viziju Hrvatske 2.0 kako bi potaknule sinergijski učinak i provele istinske promjene u društvu. 
Obje udruge kroz svoje djelovanje podupiru i zalažu se za 4 postulata:
#VišeRada – Država ne smije poreznom, zakonodavnom i drugim politikama poticati manje rada, naprotiv! Mora poticati rad, povećanje prometa, povećanje dobiti i povećanje plaća!
#Digitalizacija – Država ne može tražiti od poduzetnika i obrtnika dokumente koje je sama izdala! Digitalizirajte javnu upravu, počeli ste sada, idite do kraja! 
#ManjiPorezi – Država ne mora dati ništa poduzetnicima, ali mora uzimati manje! Poduzetnici najbolje znaju u što i kako investirati s novcem koji su sami zaradili! 
#VišePravde – Država se treba naplaćivati posljednja! Zašto tražimo da plaćanje PDV-a državi bude po naplati fakture trajna, a ne privremena mjera? Zato što će u tom slučaju pravosuđe početi funkcionirati, jer će država učiniti sve da bude efikasno kako bi se i sama što prije naplatila! Trebamo efikasno pravosuđe!
Na temelju zajedničkog interesa za međusobnim povezivanjem, ovaj će Sporazum o suradnji omogućiti programsku suradnju na područjima od zajedničkog interesa  kroz zajedničke inicijative i međusobno obavještavanje o aktivnostima koje doprinose unapređivanju poslovnog okruženja.

Glas Poduzetnika je udruga mikro, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i svih zaposlenika u privatnom sektoru, čiji je cilj konkretnim prijedlozima nužnih i hitnih ekonomskih mjera i reformi upućenih Vladi Republike Hrvatske i državnim institucijama, ubrzati ekonomski oporavak cijelog društva te izgraditi zdrave temelje za Hrvatsku 2.0. Udruga broji više od 19.000 članova, a podržava ju preko 250.000 građana Hrvatske. Udruga Glas poduzetnika također je članica europskih udruženja ESBA i SMIUnited.
ZRIN je znanstvena i stručna platforma za razvoj i unapređenje Hrvatske kroz aspekte svih bitnih javnih politika s glavnim ciljem ostvarenja ekonomske paradigme i inkluzivnih političkih institucija.

„Centralna paradigma ZRIN-a je ekonomska paradigma, odnosno povećanje standarda života u Hrvatskoj. Ključan faktor osnaženja ekonomije i povišenja standarda su upravo poduzetnici i zato nam je ova suradnja važna. Za ostvarenje ekonomske paradigme neophodna je i društvena promjena, a prvenstveno su potrebni pravda, kultura rada i digitalizacija kao alat za povećanje transparentnosti, ali i učinkovitosti državne uprave“, istaknuo je predsjednik ZRIN-a Damir Vanđelić nakon potpisivanja ugovora.

*** 
Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 19.000 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.