Uspješan prosvjed inicijative LEX FRANAK

0

Tisuću prevarenih građana iz cijele Hrvatske okupilo se jučer pod organizacijskom palicom građanske inicijative LEX FRANAK na Zrinjevcu na prosvjedu upućenom Vrhovnom sudu i VLADI u kojem su zahtjevali da se Vrhovni sud izjasni o pravu CHF dužnika s konvertiranim kreditima na tužbu za povrat preplaćenih kamata. Zastara za povrat kamata nastupa za 100-injak dana, a s obzirom da u zadnje vrijeme Udruga Franak nije vršila adekvatan medijski pritisak, građani su se morali organizirati sami i poduzeti nešto kako ih banke u sprezi sa Vladom, a možda i nekim sudcima, ne bi opet prevarile.

Okupljeni su također zahtjevali od Vlade da donese konkretno zakonsko riješenje kojim bi se preplaćene kamate vratile po sili zakona kako građani ne bi morali gubiti vrijeme i novac na dugotrajne sudske procese u kojima ionako traže samo ono što im po zakonu pripada. 

Prosvjednicima su se pridružili i prevareni korisnici CHF kredita iz regije, a svi zajedno su se u mirnom prosvjedu upozorenja uputili prema Markovom trgu.

Krajnji cilj inicijative LEX FRANAK je proglašenje CHF kredita ništetnima bez obzira da li su konvertirani ili ne. 

Ovo je bio sam prvi prosvjed upozorenja, nakon kojeg će LEX FRANAK u slučaju da Vrhovni sud i Vlada ne reagiraju kako treba, pozvati stotine tisuća ljudi da izađu na ulice.

Da Vlada poštuje pravnu državu i da radi u korist svojih građana i ove zemlje, mogla bi donjeti odluku o ništetnosti takvih kredita u jednome danu. Vlada bi također mogla donjeti odluku o zabrani kamatarenja hrvatskih građana s kojom bi propisala maksimalnu kamatu na stambene kredite za prvu nekretninu u iznosu od 2%.  Takve su kamate u matičnim zemljama banaka, koje su iskoristile korumpiranost Vlade i HNB-a u Hrvatskoj da na taj način izvuku ekstra profite preko leđa hrvatskih građana.

Vlada za sve velike probleme čeka predizbornu godinu, a ovaj problem već godinama gura pod tepih u nadi da će većina prevarenih odustati od borbe i napustiti zemlju, a ako si oduzmu život, nitko sretniji od Vlade i banaka.

Banke su uz blagoslov Vlade i HNB-a izvršile financijski terorizam nad 125 tisuća hrvatskih obitelji. Osim financijskog obeštečenja u vidu ništetnosti kredita, svi bankari bi trebali kazneno odgovarati za svoje kriminalne aktivnosti kojima su unišitele stotine tisuća obitelji i oduzeli im najbolje godine života koje im više nitko ne može vratiti.  

Ako CHF krediti ne budu proglašeni ništetnima, onda su banke kupile VLADU i Hrvatska više ne postoji, a samim time niti smisao plaćanja poreza niti izvršavanja bilo kakvih drugih obveza prema državi!

https://www.facebook.com/Flash.hr.newsportal/

Autor: Josip Novosel