Plenković i Dalić – Dok smo mi na vlasti Banke neće kazneno odgovarati za kriminal!?

0

Banke su se u Hrvatskoj uz podršku Vlade i HNB-a udružile u kartel i prevarile hrvatske građane za desetke milijardi kuna što kroz nezakonite promijenjive kamate, a što kroz toksične CHF kredite. Unatoč pravomočnim presudama protiv banaka diljem EU pa čak i u Hrvatskoj, niti jedan bankar u Lijepoj našoj još nije završio u zatvoru, a hrvatskim građanima još uvijek nije vraćen njihov teško zarađeni novac.

U svojoj sjednici održanoj 3. listopada 2017. vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u pobijanom dijelu ukinulo je presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i u tom dijelu predmet je vraćen tom sudu na ponovno suđenje.

Iz odluke proizlazi pravno shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske da nije osnovan prijedlog tužitelja za upućivanje zahtjeva sudu Europske unije za pokretanje postupka za tumačenje odredaba čl. 4. st. 2. Direktive 93/13 EEZ o nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima, obzirom da su sporni pravni odnosi nastali prije 1. srpnja 2013., dana kada je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije.

Također, zauzeto je shvaćanje da je odredba navedene Direktive, u procesu pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji potpuno implementirana u nacionalno zakonodavstvo, međutim na navedene odnose primijenjeno je domaće pravo koje je vrijedilo u trenutku nastanka odnosa koji su predmet spora, a to je razdoblje od 2004. do 2008.

Visokome trgovačkom sudu ne preostaje drugo nego da potvrdi presudu suca Dobronića, jer je Radovan Dobronić v 4. srpnja 2013. presudio da je VK CHF nepoštena valuta primjenjujući pravila iz našega Zakona o zaštiti potrošača, koja su identična zadnjim odlukama Suda EU.

Jednom riječju: CHF krediti su ništetni, što znači da bi banke trebale obeštetiti sve koji su otplatili CHF kredite, koji ga još otplaćuju i sve one koji su ga konvertirali jer su na to bili prisiljeni. Promijenjive kamate su bile nezakonito primjenjivane i samo na njima su banke oštetile građane za 20 – ak milijardi kuna. Iako se taj problem jednostavno mogao riješiti u Saboru prihvaćanjem prijedloga zakona Gorana Aleksića, vladajući HDZ je dao naputak svojim članovima i koalicijskim partnerima da ga ne podrže. Njima nije bitno da se građani ove zemlje obeštete i da se bankari kazne zbog kriminalnih radnji. Plenković i Dalić će učiniti sve što je u njihovoj moći da banke prođu nekažnjeno za svoju pljačku jer oni rade za banke, a protiv građana ove zemlje.

Ovako je Goran Aleksić komentirao odbijenje njegovog prijedloga zakona koji bi građanima RH vratio milijarde kuna nezakonito preplaćenih kamata

Aleksić je također nadodao – I na kraju – NEMOJTE OBRAĆATI PAŽNJU NA NEISTINE KOJE ŠIRI HUB I NJEGOVI OGLAŠIVAČI, I SVAKAKO NEMOJTE NASJEDATI NA KAFANSKE PRIČE – s odlukom Vrhovnoga suda kojom je prihvaćena revizija Udruge Franak apsolutno sve je u redu!

VTS MORA UVAŽITI SUDSKU PRAKSU SUDA EU!

Kamatne stope na stambene kredite u Njemačkoj, kredit na 30 godina od 2,13% do 2,96% – s napomenom da je to EFEKTIVNA KAMATNA STOPA.

Kada govorim da je u RH eldorado za banke – lažem li?

A sve im je to omogućio HNB, guverner Vujčić i njegova desna ruka viceguverner Fras, ministrica Dalić i ostali slični njima! Jer unatoč svim dokazima, brane banke u njihovu nezakonitu poslovanju i nezakonitim kamatnim stopama koje traju od stoljeća sedmog…

Umjesto da uredi kamatu na zakonit način, naša Vlada plaća pola rate za dužnike, pa time dodatno pomaže bankama da plasiraju nove kredite s previsokim kamatnim stopama!

Kao što sam ja produljena ruka Udruge Franak u Saboru, tako je ministrica Dalić produljena ruka banaka u Vladi RH!

 

Autor: Josip Novosel