Zašto Aleksić obavlja posao ministra financija i guvernera HNB-a?

0

Jučer je goran Aleksić bio na sastanku u Ministarstvu financija, a s njim su bili dr.sc. Dominik Vuletić i voditeljica UF-a Jasmina Barić. Ministar Marić bio je okružen svojim najbližim suradnicima pravne i ekonomske struke.

Ministru Mariću objasnio je još jednom zašto je nužno propisati metodologiju za početne fiksne marže u Zakonu o potrošačkom kreditiranju. Marić je rekao da MF ima dvije temeljne dvojbe oko toga:

1. Sporna je ministru retroaktivnost primjene. Objasnio sam da to nije retroaktivnost od početka ugovora, nego od 1.1.2014. kada su izmjene ZPK, kojima je bankama bilo naloženo definiranje, usklađivanje i ugovaranje parametara, stupile na snagu.

2. Sporno je ministru miješanje države u ugovorni odnos. Objasnio sam da se radi o 200 000 ugovora, da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, i da je država dužna u tome slučaju zakonom reagirati na nepoštenost banaka. Isto tako, objasnio sam da postoji već dugo sudska potvrda bankarskih nepoštenih postupanja te se banke unatoč presudi kako se ne smiju više tako ponašati i dalje ponašaju nepošteno.

Predložio sam ponovo da se stvori radna grupa MF-UF-HNB-HUB koja bi razmotrila problem i prijedlogom zakona ga zajednički riješila. Rekao sam da očekujem u roku od mjesec dana odgovore, hoćemo li ili nećemo to rješavati preko ministarstva, a ako je odgovor niječan, onda krećem u direktnu saborsku proceduru.

Rekao sam i da se razmisli o izmjeni glave IV.b koja govori o RBA zadrugama, i da se propiše ništetnost tih ugovora retroaktivno te da to mora vrijediti i za ugovore preko milijun kuna. Ukoliko niti to ne prihvate, zna se – direktna saborska procedura.

Dominik Vuletić je govorio o arbitraži i o tome kako moramo osporiti arbitražu u Washingtonu, jer nema šanse da tamo imamo dobre izglede. Osporavanje proizlazi iz već više puta ponovljenih razloga o neusklađenosti te arbitraže s EU pravom.

Sastanak je bio miran, staložen i usmjeren, a odluka MF-a o pokretanju izmjena ZPK-a nije još uvijek donesena.

U prilogu je izvadak iz obećanja HDZ-a s kraja 2015. godine prije tadašnjih izbora, koje se odnosi na tematiku o kojoj smo razgovarali, pa ćemo vidjeti jesu li jezici samo lopate, ili se iza svojih riječi stoji djelima!
HDZ je u odgovoru na pitanje Udruge Franak vrlo jednostavno objasnio zašto je potrebno odrediti metodologiju za početne fiksne marže, a sada samo to treba provesti u djelo!

Na kraju se samo postavljva pitanje: Zašto Goran Aleksić mora obavljati posao ministra financija i posao guvernera HNB-a? Oni su jako dobro plaćeni i trebali bi znati to što im Aleksić govori. Ako im Aleksić to mora objašnjavti onda su oni nesposobni za obavljanje svoje funkcije i trebalo bi ih smijeniti ili su jednostavno korumpirani i rade u interesu stranih banaka, a protiv građana ove zemlje. Za guvernera Vujčića već znamo da radi protiv interesa Hrvatske i ne srami se otvoreno priznati da lobira za banke, a za ministra Marića to možemo isto pretpostaviti jer se u svojim izjavama jednostavno pravi glup. On ništa ne vidi i ništa ne čuje. Sad kada mu je Goran sve lijepo objasnio, više nema opravdanja da ne djeluje. Ovo mu je zadnja prilika da dokaže da ipak ne radi za banke, nego za hrvatske građane.

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20