Ustavni sud bi trebao kroz dva tjedna donjeti odluku vezanu uz Ustavnu tužbu Udruge Franak!?

0

Udruga franak je dobila dojavu da Ustavni sud kroz dva tjedna donosi odluku vezanu za njihovu Ustavnu tužbu. Prenosimo njihov facebook status:

– Navodno Ustavni sud u roku od dva tjedna odlučuje o ustavnosti valutne klauzule te o ustavnoj tužbi Udruge Franak (Potrošač podnio tužbu) protiv kolektivne presude.

Ustavnom tužbom se tvrdi kako je prekršena direktiva 93/13 u kojoj piše:
“Članak 3.
1. Ugovorna odredba o kojoj se nisu vodili pojedinačni pregovori smatra se nepoštenom ako u suprotnosti s uvjetom o dobroj vjeri, na štetu potrošača prouzroči znatniju neravnotežu u pravima i obvezama stranaka, proizašlih iz ugovora.”

Zatim, Vrhovni sud nije postavio prethodno pitanje koje je moralo biti postavljeno EU sudu na temelju Lisabonskog ugovora, jer nakon revizije više nema pravnoga lijeka, citira se dio sporazuma koji govori o tome, članak 267. stavak 1. i 3. LS-a: “Sud Europske unije je nadležan odlučivati o prethodnim pitanjima koja se tiču:
(a) tumačenja Ugovorâ;
(b) valjanosti i tumačenja akata institucija, tijela, ureda ili agencija Unije;
Ako se takvo pitanje pojavi u predmetu koji je u tijeku pred sudom neke države članice, protiv čijih odluka prema nacionalnom pravu nema pravnog lijeka, taj je sud dužan uputiti to pitanje Sudu.”

Nije prihvaćen niti pravorijek presude EU suda C-26/13 kojom je jasno odlučeno da odredba o valutnoj klauzuli nije razumljiva ako je samo gramatički točno napisana, nego je razumljiva samo ako objašnjava ekonomske posljedice koje potrošač može imati ako ugovori takvu klauzulu.

Sve su to elementi koji upućuju prema odluci Ustavnoga suda da kolektivna presuda nije valjana i da je potrebno vratiti postupak na Visoki trgovački sud (VTS), ali mi uistinu ne znamo kako će se ustavni suci prema tim činjenicama ponijeti.

Ako Ustavni sud vrati predmet na VTS, morat će se ispitati poštenost valutne klauzule CHF, a ukoliko se utvrdi da je ona bila nepošteno ugovorena – u što sam uvjeren 200% – međutim UF nije sudac, onda bi se morala potvrditi prvostupanjska presuda Radovana Dobronića, a u tome slučaju pretpostavljamo da bi se SVI CHF krediti, i oni otplaćeni, i oni otkazani, i oni konvertirani – morali reobračunati prema početnom tečaju i početnoj kamatnoj stopi te po reobračunu obeštetiti sve dužnike, bilo umanjenjima glavnica, bilo vraćanjem novca koji je neosnovano stečen. No o tom, po tom.

Osim odluke o ustavnoj tužbi, Ustavni sud bi trebao donijeti i odluku o zahtjevima za ocjenu ustavnosti valutne klauzule koji su podnijeti tijekom 2011. i 2012.

Još dva tjedna i znat ćemo više nego danas…