Banke su se udružile u KARTEL. Krediti sa CHF klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom su ništavni!?

0

Od kada je krenula afera sa kreditima u švicarskim francima uvijek se postavljalo pitanje: ”Dal’ je itko dobio švicarske franke i dal’ su ti švicarski franci ikad ušli u Hrvatsku?”

Svi znamo da je bankama švicarski franak poslužio samo za pljačku klijenata i da nisu imali pokriće u švicarskim francima za izdavanje takvih kredita, a pošto su sve banke u Hrvatskoj u isto vrijeme ponudile isti toksični proizvod pod relativno istim uvjetima, onda je očito da su se banke udružile u KARTEL radi dogovaranja i namještanja cijena na tržištu, a to je protuzakonito.

Nakon što su poljski sudovi počeli presuđivati da CHF dužnici moraju vratiti samo početnu glavnicu, isto bi se trebalo desiti i kod nas. Svi kreditni dužnici u CHF kreditima bi trebali biti obeštečeni, a bankari sankcionirani i to ne samo financijski nego i sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama. To se odnosi i na vrh HNB-a, kako sadašnji tako i bišvi. Za svoje pomaganje bankarima u pljački hrvatskih građana, trebala bi im biti oduzeta sva imovina, a u zatvoru bi trebali provesti ostatak svojih korumpiranih života.

Također su prevareni svi kreditni dužnici koji imaju ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu, bilo da je riječ o kunskim euro ili chf kreditima i kojima su ugovorene nelegalne ekstra visoke fiksne marže. Ako kod iste banke Talian za kredit od 50 tisuća eura plati 10000 eura manje kamata od Hrvata, onda je očito da se banke u Hrvatskoj bave kamatarenjem građana, a priče o rizičnosti zemlje i sl. su priče za malu djecu.

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić pojasnio je kakav bi učinak trebale imati predložene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju.

1. Sve promjenjive kamatne stope u kreditima ugovorenim prije 1.1.2013., bez obzira na valutu, past će za 2 pa i do 4 postotna boda, i od 1.1.2014. kamatne stope bi se u tim kreditima kretale od 1,5% do maksimalno 3,5%, ovisno o tome kada je netko podigao svoj kredit, jer veličina promjenjivih parametara nije bila jednaka za svaki kredit u trenutku ugovaranja kredita.

2. Svi konvertirani krediti, novi euro krediti, morali bi se također reobračunati po istome principu kao i euro krediti koji su takvi od početka, a to znači da bi u konverziji potpisani fiksni dio kamatne stope i promjenjivi dio kamatne stope bili proglašeni ništetnima te bi se moralo pristupiti ponovnom određivanju elemenata kamatne stope od 1.1.2014.

3. Za CHF kredite koji nisu konvertirani konačno bi se odredile marže koje bi bile uglavnom vrlo niske te bi veliki dio preostalih CHF kredita dobio kamatne stope i niže od 3,23%.

4. Svi konvertirani CHF krediti koji su otplaćeni također bi bili reobračunati od 1.1.2014. u skladu s novim kamatnim parametrima.

Aleksić: ”Ako predloženi zakon nikada ne bude donesen, onda će se opisana problematika moći riješiti jedino sudskim putem, a vlast će svakako snositi odgovornost za nečinjenje i za neispravljanje Linićevih propusta kod pripreme izmjena ZPK-a iz NN 143/13. Nažalost, svojom tvrdoglavošću, Linić je uzrokovao već dvogodišnje probleme koje imamo s nezakonitim maržama, a njegovi nasljednici do danas nisu shvatili o čemu se tu radi, zbog čega banke i dalje pelješe dužnike za milijune kuna dnevno…
Glavni razlog zašto sam u Saboru jest potreba da se to promijeni i da konačno banke počnu poslovati zakonito.”

– Ako MOST i HDZ ne prihvate moj prijedlog, onda ću to morati pokušati riješiti preko opozicije, a ako ne bude išlo niti tako, morat ću to potpuno samostalno pokrenuti. Nadam se da je svima jasno da samostalno to neće biti izvedivo, ali ja ću kao zadnje sredstvo pokušati i tako, izjavio je Aleksić te nadodao da su MOST i HDZ krajem 2015. prije izbora obećali da će to riješiti.

 

Autor: Josip Novosel