IVAN LOVRINOVIĆ: ZAŠTITIMO MLADE, A NE ŠPEKULANTE!

0

Ivan Lovrinović se na svom facebook profilu okomio na Vladu i njezine mjere subvencije za kupnje prve nekretnine, za koje smatra da pogoduju bankama, a ne građanima ove zemelje.

Mladim obiteljima namjeravaju uvesti porez na kupnju prve nekretnine od 4%. Nakon velikog protivljenja javnosti prije dva dana iz Vlade je došao novi prijedlog kojim bi subvencioniranje kamata tijekom prve četiri godine donijele velike koristi mladim ljudima. Ajmo vidjeti koga se zapravo štiti i preferira.

Primjer1: Mlada obitelj uzima kredit od 750 000 kuna na 20 godina uz kamatnjak 4,8% (po prijedlogu iz Vlade). Pretpostavimo da nema naknada i drugih troškova kredita. Porez od 4% na stan iznosio bi 30.000 kuna i mora se platiti ODMAH.
Mjesečna rata bi iznosila 4.867 kuna. Ukupan iznos kamata za 20 godina bio bi 418 123 kune. Ako bi Vlada subvencionirala 50% kamata prve četiri godine to bi ukupno iznosilo 41.812 kuna.
Dakle, mlada obitelj bi od države dobila više 11.812 kuna (subvencionirane kamate- porez).
No, kamate u stvari subvencioniraju porezni obveznici. ZAŠTO?
Zašto kamatna stopa mora biti 4,8%?
Dakle, predlagatelj ovoga rješenja štiti interese banaka jer ne postavlja pitanje zašto je kamatnjak 4,8% i zašto porezni obveznici moraju bez njihova pristanka plaćati 50% kamata prve četiri godine drugima.

Moj prijedlog se vidi iz slijedećeg primjera:
Odobrava se kredit od 750 000 kuna na 20 godina uz kamatnjak 2% bez drugih troškova kredita. Ukupni iznos kamata za 20 godina bio bi 160590 kuna. Mjesečna rata iznosila bi 3.794 kune.Za svako novo dijete obitelji bi se kamatnjak snižavao za 0,5 postotnih bodova. tako bi obitelj koja bi dobila peto dijete vraćala samo glavnicu. Prihvatljivo je rješenje i prestanka otplate glavnice i kamata nakon dobivanja petog djeteta. U ovom rješenju nema poreza na kupnju prve nekretnine. Kredit odobrava Hrvatska banka za obnovu i razvoj jer je riječ o prvorazrednom interesu države – demografskoj obnovi.
Stambeni krediti mladim obiteljima moraju biti posebna politika društva koju kao takvu u svim zemljama provode državne banke ili posebni fondovi.

Izvor sredstava za kreditiranje je kapitalski račun u Hrvatskoj narodnoj banci gdje se nalazi kumulirana dobit koja pripada državi, odnosno građanima. Tamo se nalazi slobodnih sredstava oko 10 milijardi kuna, od kojih se dio može iskoristiti za ovu namjenu.

Kao što se vidi mlade ljude se u prvom primjeru želi ponovo dugoročno opteretiti skupim kreditima i naplatiti porez odmah na početku, a porezni obveznici bi subvencionirali kamate. U ovoj shemi promiču se interesi banaka a ne mladih ljudi i nove demografske politike. Sve je jasno. Maske su pale.

Podržite moj prijedlog, odnosno stranke Promijenimo Hrvatsku, da mladim ljudima iz realnog izvora financiranja konačno omogućimo jeftiniji dom i ostanak u Hrvatskoj.

 

Podijeli