Primitivo bar/restoran – Brzi i žestoki

0

Prošli tjedan smo dobili košaricu od Ireninih roditelja. Nisu htjeli s nama na večeru u hotel Esplanade jer im je to bilo pre fensi. Morali bi se sređivati, a zauzeti ljudi poput njih si takav gubitak vremena ne mogu priuštiti. Odlučili smo ih ovaj petak pozvati u Primitivo, mali restoran/bar u Gundulićevoj 13. Svirali su tu večer legende Magistar Đorđevć i Branko na harmonici (slavonske, dalmatinske, zagorske…), a kako su Irenini starci Slavonci, ovo je bilo idealno mjesto da ih izvedemo na večeru. 

Irena je sva sretna dotrčala majci u zagrljaj i rekla joj radosnu vijest. Svaka majka bi skakala od sreće, ali ne i njezina. Stara je to udbašica, premazana sa svim mastima. Rekla je: ”A je li! Vi se smucate po ekskluzivnim hotelima, a nas bi sad vodili u neki Primitivo. Otac i ja smo sve, samo ne primitivni. Reci ti lijepo Josi da mi odbijamo taj poziv.”

Irena je bila u šoku. Rekla je: ”Ali mama, Primitivo nema veze s primitivizmom, osim ako ne računaš Josu koji je iz Čučerja pa je malo primitivniji od nas iz urbane sredine (čitajte Stupnika). Zvali smo vas u hotel Esplanade pa ste odbili. Primitivo je južna talijanska sorta vina, srodnik našeg crnog vina Plavac mali i kalifornijskog Zinfandela, a po toj sorti je restoran/bar dobio ime. Dakle, nema veze s primitivizmom.”

Majka: ”Pa sad si i stručnjak za vina? Ti ćeš meni držati predavanja o vinu? Valjda otac i ja znamo što su dobra vina. Pogledaj ovu policu, samo najbolje iz Lidla. Tvoja majka je slušala operu, a ti bi mene na harmoniku?” Irena: ” Ma da sigurno. Zvali su te Lidija Pavarotti. Znam da bi ti se svidjelo jer volite slavonske pjesme. Uvijek tražiš neki razlog da ne dođeš, ali da ćeš se izvlačiti na operu???? E pa to je previše čak i za tebe.”

Irena je shvatila da je svaka daljnja rasprava suvišna. Uputili smo se u Primitivo bez njih. Imali smo rezerviran stol, što morate obavezno napraviti, ako idete tamo za vikend, jer je prostor mali i stvarno se traži karta više za ulazak. Naručili smo si platu s pršutom, kulenom i sirom za početak te pileće štapiće koje Irena obožava.

Primitivo plata s pršutom, kulenom i sirom Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo plata s pršutom, kulenom i sirom
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo - pileći štapići Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo – pileći štapići
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Tamanili smo predjelo i u jednom trenutku se prisjetili kako je naš prvi izlazak bio baš ovdje. Prije nekih godinu dana sam pozvao Irenu u Primitivo. Ona je pristala, ali mi je par sati prije nego što smo se trebali naći javila da neće moći doći jer joj nije dobro. Kad cura kaže da joj nije dobro, to znači ili da joj nije dobro ili da ste joj privlačni kao kožna bolest pa vam na zdravstveni način daje do znanja da se gnuša i same pomisli da bi se našla s vama. Ja sam ju pristojno nazvao i upitao: ”Nadam se da nije rak. Oće tumor i na mlade ljude, al’ opet, zašto baš na tebe i zašto danas?” Irena: ”Ma nije tumor, stvarno mi nije dobro. Da je bar rak. Za rak ima lijeka. Stvarno ne znam što mi je.” U tom trenutku je u njezinu sobu ušla majka i izderala se na nju: ”Šta glumiš Jeremiju? Pogledaj se, hipohondar u najboljim godinama. Cmoljiš doma u sobi, a mladić te čeka. Odmah da si se obukla i bježi van iz kuće. Ja sam u tvojim godinama visila za šankom dan i noć, a pogledaj sebe, baba devojka.” Par lijepih majčinskih riječi i jedna odgojna zidarska, natjerali su Irenu da se taj dan nađe samnom. Na kraju smo se super proveli, a svirao nam je isti dvojac na harmonikama kao i danas. Ovu večer su Branko i Magistar odmah prišli za naš stol, jer već znaju koje pjesme volimo. Fešta je mogla službeno početi.

Primitivo - Branko, Irena i Magistar Đorđević Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo – Branko, Irena i Magistar Đorđević
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ja sam za večeru naručio odrezak od tune s domaćim sukošanskim krumpirom, a Irena je na sam spomen ribe, dobila napadaj. ”Moji bi me se odrekli da vide da jedem ribu. Ja ću naručiti lungić. Nema tice do prasice.”, odgovorila je na tečnom Slavonskom. Primitivo je poznat po odličnoj tuni, a odrezak košta samo 50 kn. Inače su cijene u Primitivu jako pristupačne tako da se možete ubiti od domaće hrane i pića, a da na kraju večeri nećete moći vjerovati koliko ste malo potrošili. Nije da izlazim tamo jer sam škrt, ali dobra ekipa, super mjuza i pristupačne cijene, recept su za dobar provod.

Primitivo - Tuna stake Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo – Tuna stake
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo - Lungić Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo – Lungić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Vidite već i po slikama da je klopa bila odlična, ali osim vrhunske klope, Primitivo je najviše poznat po ponudi autohtonih hrvatskih sorti vina:

 • PRČ – Vujnović – Hvar (Kažu da je ovo vino odlično za potenciju. Afrička šljiva među vinima).
 • VUGAVA – Lipanović – Vis
 • PUŠIPEL – Cmrečnjak – Međimurje
 • RUKATAC – Antunović – Pelješac
 • ŠKRLET – Mikša – Moslavina
 • TERAN – Kozlović – Istra
 • POŠIP – Kraljevski vinogradi – Petrčane EKSLUZIVA
 • POŠIP – Čara – Korčula
 • CRIJENAK – Kraljevski vinogradi – Petrčane EKSLUZIVA
 • CRIJENAK – Zlatan Plenković u čast g. Plenkoviću
 • Plavac mali – Kraljevski vinogradi – EKSLUZIVA
 • Plavac mali – Grgurević – Pelješac
 • Plavac mali – Gran cru Barrique – Grgurević – Pelješac
 • Plavac mali – Opolo-rose – Grgurević – Pelješac
 • Plavac mali SIVI – Grgurević – Pelješac EKSLUZIVA UNIKATI
 • Babić – Vinograd – Šibenik
 • Rukatac – Antunović – Pelješac
 • Primitivo A MANO

Primitivo je odlično mjesto za večernji izlazak, poslovne ručkove, proslave rođendana, mjesto gdje je uvijek dobra atmosfera i simpatična ekipa. Ako ste gledali seriju ”KAFIĆ UZDRAVLJE”, onda znate o čemu pričam. Mjesto gdje svi znaju vaše ime i gdje ćete se uvijek dobro provesti. Ja sam tu večer naletio na kolegu dr. Nevena i Zokija, koji su bili malo veseliji. Kaže se da svatko od nas prije ili kasnije doživi svojih 5 minuta slave, e pa ovo je njihovih 5 minuta. Bit ću toliko dobar i objaviti njihovu zajedničku fotku.

Primitivo - dr. Neven i Zoki Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Primitivo – dr. Neven i Zoki
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Dok smo se Irena i ja opraštali s ekipom i sviračima, prolazila mi je jedna misao kroz glavu: Znam da sam lijep, pametan, duhovit, uspješan, skroman, ali nikad ne znam izlazi li Irena Jakičić  sa mnom zbog mene ili zbog auta? Današnjim curama je bitno kakav auto vozite, a ja sam jedan od onih koji vole ostaviti dojam. 

Josip Novosel aka Vin Diesel Brzi i žestoki - Čučerje Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Josip Novosel aka Vin Diesel
Brzi i žestoki – Čučerje
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr

 

PRIMITIVO bar/restoran https://www.facebook.com/PrimitivoZagreb?ref=br_rs

Ivana Gundulića 13, Zagreb

tel: 01 580 1991

mob: 095 862 1626

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob aka Vin Diesel, kamatar hobist, ljubitelj brzine, dopisni član časopisa ”U laži su kratke noge”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.