Goran Aleksić: “Dalić je najnegativniji element u Vladi, sjećamo se 2011.”

0

Saborski zastupnik Goran Aleksić komentirao je presudu Visokog upravnog suda RH kojom se odbija tužbeni zahtjev HNB-a protiv Udruge Franak. HNB će morati objaviti podatke za koje je do sada tvrdio da su tajna.

“Mi smo tražili da to objasne još u siječnju. HNB se pozivao na tajnu, tražili smo od povjerenice pristup tim informacijama, ona je naložila da nam HNB mora ustupiti te informacije i HNB je opet to odbio, zatim su tužili povjerenicu da bi visoki upravni sud odbio tu tužbu. HNB mora na kraju reći koje su banke kršile zakon, je li ijednoj izrečena sankcija i slično”, kazao je Aleksić Tini Kosor.

Aleksi je izjavio da još ne zna što će to značiti za oštećene, dok se točno ne ustanovi koje su nezakonitosti utvrđene, iako se već zna da su banke koristile nezakonite kamatne stobe.

Aleksić je izjavio da će HNB utvrditi da je to ispravno, jer oni takvo ponašanje omogućuje bankama već dugi niz godina.

“HNB ne reagira tu situaciju, ne postupaju po presudi Vrhovnog suda. Morale su kredite vratiti na početne iznose, DORH-u je prijavljeno osam banaka, nije postupano ni po jednoj prijavi”, kazao je, zaključujući da se to mora odraziti i na izvršavanje ovrha.

“Tko nezakonito posluje ne može mu se dozvoliti da ovrši svog dužnika”, kazao je.

Za Aleksića je ministrica Dalić najslabija karika u novoj Vladi – radila u interesu korporativnih lobija!

“Iznenadilo me da se vraća gospođu Dalić u politički život RH”, kazao je zastupnik Goran Aleksić iz Franka.

Kazao je da se svi sjećamo njenog negativnog djelovanja kada je riječ o CHF-u. Točnije, nije riješila problem švicarskog franka 2011., “jer dolazi iz bankarskog sektora” i ona je “najnegativniji element u Vladi”, smatra Goran Aleksić. Da je Martina Dalić djelovala na vrijeme ne bismo danas imali problem s Europskom komisijom ili da je HNB djelovao na vrijeme 2005. ili 2006. godine.

“Nju zanima samo to da banke ne ostanu bez dobiti, a one u konverziji potpuno bez troška, dobile su porezne olakšice, oslobodile su se loših kredita”, kazao je Aleksić.

“Na našu sreću nije u ministarstvu financija, nego gospodarstva, ali je uteg koji nije dobar”, kazao je, dodajući da sada ima priliku da radi u interessu građana, a ne korporativnih lobija.

Za Gorana Marića, koji zastupa drugačiju politiku, kaže: “On je po meni trebao biti ministar, a ne gospođa Dalić”.

“Funkcionirat ćemo tako što ćemo podržavati što je dobro, a ono što nije, nećemo”, najavio je. Ocijenio je mogućim loše djelovanje Martine Dalić.