Danas je održan prosvjed protiv Vatikanskih ugovora. ”Vjeronauk u crkve – znanje u škole”

0

Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora ”Raskid!4”,  održan je danas na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, a okupljeni su tražili raskid štetnih Vatikanskih ugovora kojima se negiraju odredbe Ustava Republike Hrvatske o sekularnosti države odnosno odvojenosti vjerskih zajednica od države.

Predstavnici organizatora – Pokreta za sekularnu Hrvatsku, Inicijative ”Nisam Vjerni”, udruga ”Protagor” i ”LiberO”.  Poručili su da je došlo vrijeme za raskidanje štetnih ugovora sa Svetom stolicom» koji, ističu, godišnje uzimaju više od milijarde kuna i preskupo koštaju hrvatske građane. Većina hrvatskih građana, tvrde, pretvorena je u građane drugog reda, političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju o njima sklapanjem tajnih sporazuma protivno interesima većine.

– Vatikanski ugovori omogućuju nejednakost pred zakonom

Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija inače diskriminira – žena i LGBT-osoba, te svih nekatolika, čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima.

Diskriminirani su i svi koji se ne slažu s onim što hijerarhija radi i zastupa, počev od financiranja vlastitog luksuza novcem osiromašenih hrvatskih građana, poručili su prosvjednici. O intimi, liječenju i tijelima hrvatskih građana odlučuje nezasluženo privilegirana manjina, a o odgoju djece odlučuje debelo povlaštena crkvena hijerarhija, tvrde organizatori.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone, istaknuto je na prosvjedu. »Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana! Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije! Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima,« samo su neke od poruka izrečenih na prosvjedu.

Pitanje vjere ili uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina i to pravo bezrezervno podržavamo, no taj izbor treba ostati u sferi privatnog, a niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i »podržavljeno« nauštrb drugih građana Republike Hrvatske, poručili su organizatori.

– Zaštititi svjetonazorski pluralizam

»Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštićen, kao pretpostavka demokracije, i svjetonazorski pluralizam«, rečeno je na prosvjedu.

Crkva i politički, te društveni život svih nas trebaju biti odvojeni i time ne želimo, kako većina misli i govori, zabraniti religiju, već je samo i jedino želimo odvojiti od politike i društvenog života, istaknuli su prosvjednici. Crkva si, zahvaljujući odredbama iz četiri Vatikanska ugovora, daje za pravo da se aktivno i ponekad protivno ljudskim pravima i zakonima Republike Hrvatske miješa u sve sfere države i njezinih građana, upozorili su.