Krenule tužbe. Banke će tražiti od RH 8 milijardi kn zbog konverzije CHF kredita!

0

Izmjene u Zakonu o potrošačkom kreditiranju koje su omogućile konverziju kredita u ‘švicarcima’ na snagu su stupile 30. rujna prošle godine. Taj zakon je spasio tisuće građana ove ze zemlje, ali je proveden ipak u korist banaka, koje još uvijek nisu kazneno niti financijski odgovarale za svoje malverzacije. Da stvar bude gora, one sad tuže RH.

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač potvrdio je danas da je stigla prva tužba protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u ‘švicarcima’, a podnjela ju je talijanska UniCredit banka, u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka, jedna od osam koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite vezane uz švicarski franak.

Addiko bank (bivša Hypo-Alpe-Adria) trenutačno razmatra sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju”, dok su iz Raiffeisenbank Austria (RBA) prenijeli odgovor svoje matične banke, austrijske Raiffeisen Bank International AG u kojem stoji da su “lokalne banke osporile pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske ustavnost toga zakona (zakon o potrošačkom kreditiranju)”.

Banke su shvaile da Hrvatska nije ISLAND i da ovdje mogu raditi što žele. pOznavajući inertnost naših građana, banke će vjerojatno dobiti odštetu za svoje kriminalne aktivnosti.