Prof. dr. sc. Dražen Dizdar – supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska

0

Razgovarali smo s prof. dr. sc. Draženom Dizdarom, supredsjednikom političke stranke Slobodna Hrvatska koja se u vrlo kratkom periodu nametnula kao lider okupljanja koalicije „Nema prodaje!“ koju još čine ORaH, Pokret Zajedno i široj javnost dobro poznat karizmatični načelnik Primoštena Stipe Petrina.

Prof. Dizdar, s obzirom da u široj javnost još niste toliko poznati, možete li se ukratko predstaviti?

Vrlo rado. Rođen sam 1967. godine u Drnišu. Djetinjstvo sam proveo i osnovnu školu završio u Oklaju, a srednju u Zadru. Inače sam vrlo emotivno vezan za svoju Prominu (Promina je kraj s 9 sela od kojih je Oklaj općinsko središte), gdje mi i danas žive roditelji koji, iako u mirovini, još uvijek rade 6.700 trsova vinograda. Prominski kraj je inače posebno poznat po pršutu i vinu. Uvijek ističem da sam Prominac na privremenom radu u Zagrebu. Nakon srednje škole studirao sam na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje sam diplomirao, magistrirao i doktorirao. Od 1994. godine zaposlen sam na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno sam u zvanju redovitog profesora na predmetima Kvantitativne metode i Osnove statistike i kineziometrije. U dva mandata izabran sam na funkciju prodekana za poslovnu politiku i financije. Tijekom studija proveo sam 199 dana kao doborovoljac domovinskog rata na šibenskom i dubrovačkom ratištu. U politiku sam se uključio početkom 2015. godine pristupivši Živom zidu. Pisao sam članke za portal stvarnost.hr te radio na pisanju i uređivanju izbornog programa, sudjelovao u prosvjedima i u sprječavanju deložacija (na jednoj od njih sam uhićen). Na posljednjim parlamentarnim izborima bio sam 2. na listi u VI. izbornoj jedinici i osvojio najveći broj preferencijalnih glasova (1.153). Nakon što mi je postalo jasno da je transformacija Živog zida u ozbiljnu političku stranku nemoguća, priključio sam se inicijativi Slobodna Hrvatska. Odlučili smo osnovati novu političku stranku jer postojeće nisu u stanju pošteno, stručno i odgovorno voditi državu Hrvatsku i od nje napraviti ono što je većina građana očekivala, a to je Državu istinske demokracije, pravde, socijalne osjetljivosti i ekonomske održivosti. Iako je Slobodna Hrvatka službeno registrirana u svibnju ove godine, ipak smo se odlučili uključiti u izbornu utrku, svjesni da nismo imali dovoljno vremena za predstavljanje biračima.

Izvanredni izbori su polazna točka Slobodne Hrvatske kada govorimo o izbornom životu te stranke. Koji su Vaši primarni ciljevi?

Da, ovi izvanredni izbori bit će naše prvo predstavljenje biračima u okviru nove političke stranke iako je većina nas iz Slobodne Hrvatske sudjelovala na prošlim redovitim izborima na listama Živog zida. Naši su primarni ciljevi na ovim izborima promocija stranke i nametanje za ovo društvo ključnih pitanja koja muče većinu naših građana. Ne bavimo se kvaziideološkim prepucavanjima već želimo ukazati na ovaj neodrživi društveno-ekonomski sustav koji stalno povećava socijalnu nejednakost i vodi svijet do točke ekonomske, socijalne i ekološke neodrživosti. Ponudili smo ruku suradnje Stipi Petrini koji je simbol otpora političkom duopolu koji čine HDZ/SDP i njihovi politički paraziti te oko njega okupili koaliciju znakovita naziva „Nema prodaje!“ kojoj su se još pridružili ORaH i Pokret Zajedno. Potrudit ćemo se u svim izbornim jedinicma postići dobar izborni rezultat. Sigurni smo da će Stipe Petrina ponovno osvojiti mandat u IX. izbornoj jedinici, a realno je očekivati da ćemo osvojiti po jedan mandat i u ostalim izbornim jedinicama.

Uspjeli ste ostvariti koaliciju s NLSP i ORaH-om iako ste “stari” samo nekoliko mjeseci? Odakle takva pozicija na političkoj sceni u tako kratkom razdoblju?

Slobodna Hrvatska je registirana tek nešto više od 3 mjeseca i u tako kratkom periodu uspjeli smo se nametnuti na političkoj sceni i postati poželjan koalicijski partner karizmatičnom Stipi Petrini i ORaH-u te Pokretu Zajedno. To je već samo po sebi veliki uspjeh. To smo postigli u vrlo kratkom vremenu jer imamo jako motivirano, vrlo inovativno i dobro organizirano članstvo koje je svojim aktivističkim djelovanjem uspjelo skrenuti pažnju političke javnosti na našu stranku. Tako smo, primjerice, u samo nekoliko mjeseci organizirali prosvjed protiv Monsanta i TTIP-a, protiv raspodaje javnih dobara, seriju performansa kojima smo upozoravali na blokade računa i ovrhe koje provodi FINA. Naš kreativni PR-tim uspio je privući više od 23.000 lajkova na službenoj stranici, po čemu smo 5. politička stranka u RH. Svakodnevno objavljujemo po nekoliko objava od kojih su neke dostizale i do 500.000 pregleda. No, naše ambicije i potencijal je daleko veći. Ove izbore, sasvim sigurno, dobro ćemo iskoristiti i učiniti znatan skok u promociji stranke. Nakon toga, čeka nas mukotrpan posao kako bismo stvorili stranku koja će biti u stanju mijenjati hrvatsku stvarnost.

Koja je vaša komparativna prednost u odnosu na Živi zid iz kojeg ste izašli zbog uvjerenja da možete građanima ponuditi bolju političku platformu?

Slobodna Hrvatska nastala je od 2/3 najaktivnijih članova Živog zida. Na taj potez odlučili smo se zbog neslaganja s aktualnim vodstvom Živog zida koji je onemogućio demokratski razvoj stranke. Stranka se kontinuirano raspada. Pretvorila se u političku sektu u kojoj je nemoguće provesti istinske demokratske izbore niti je moguće nastaviti proces stvaranja ozbiljne i visoko organizirane političke stranke. Smatramo da je stranka trebala doživjeti ozbiljne organizacijske i kadrovske promjene kako bi perspektivno mogla odgovoriti svim zahtjevima aktualnih političkih problema kojih je pregršt. Smatram da je Slobodna Hrvatska logičan i neizbježan nastavak evolucije Živog zida ili, bolje reći, njegove transformacije u ozbiljnu i visoko organiziranu političku stranku kakva na hrvatskoj političkoj sceni još nije viđena.

Što nudite građanima i zašto bi vam itko uopće vjerovao da ste upravo vi ti kojima treba pokloniti povjerenje.

Osnovna razlika između Slobodne Hrvatske i drugih političkih stranaka je u načinu političke borbe i sposobnosti stranke da se ti ciljevi postignu. Slobodna Hrvatska je političko-aktivistička stranka koja svoje djelovanje temelji na humanizmu, nama je čovjek i njegova dobrobit uvijek na prvom mjestu. Za razliku od svih drugih relevantnih političkih stranaka koje ne dovode u pitanje postojeći neoliberalni društveno–ekonomski model, mi se zalažemo za njegovu temeljitu rekonstrukciju jer je dugoročno neodrživ. On uzrokuje stalno povećanje javnog duga i socijalne nejednakosti, privatizaciju javnih dobara, smanjenje socijalnih i radničkih prava, uništavanje okoliša i zdravlja ljudi. Takvu štetnu politiku već godinama provode HDZ, SDP i njihovi partneri koja će na kraju rezultirati potpunom rasprodajom državne imovine i siromaštvom većine građana. Mi u SH smatramo da je neoliberalna paradigma potrošena i da je što prije treba zamijeniti novom, humanističkom paradigmom. Paradigmom u kojoj je čovjek važniji od profita. Osim toga, za razliku od većine drugih političkih stranaka koje koriste standardne načine političkog djelovanja, SH se u svom političkom djelovanju koristi aktivizmom kako bi se ukazalo na određene društvene probleme, štetne zakone i odluke koje donose vladajući. Mi smo ujedno i jedina politička stranka u Hrvatskoj koja pri donošenju odluka koristi informatički sustav za primjenu izravne demokracije – Democracy OS koji ćemo postupno otvoriti i za građane kako bi mogli izravno utjecati na kreiranje političkih odluka. Ukratko, mi smo „totalno drukčiji od drugih“.

Doktor ste znanosti, a niste otišli u SDP, HDZ ili neku drugu etabliranu stranku? Odakle motivacija za gradnju nečega iz temelja?

Cijeli život učio sam jer sam znatiželjan, a ne da bih postao doktor znanosti. Meni je sadržaj važniji od forme. Znam puno doktora znanosti koji to zapravo nisu i nikad neće biti. To su kvazidoktori i njih je nažalost jako puno. Danas je malo pravih, istinskih intelektualaca. Sustav vrijednosti i kriteriji znatno su se urušili. Meni je kritičnost i buntovništvo svojstveno otkad znam za sebe. Nepravdu teško podnosim. Biti u HDZ-u ili SDP-u smatrao bih izdajom samoga sebe i svega onog što sam do sada bio. Nisam od onih koji se uklapaju u postojeće sustave i pokušavaju od njih profitirati. Draže mi je tražiti njegove slabosti i aktivno sudjelovati u njegovom mijenjanju. Osim toga, želim živjeti smislen život, a to mi se čini nespojivo s HDZ-om i SDP-om.

Vaš izborni program u 5 točaka?

U pet točaka? Nemoguće je sve ono što treba mijenjati u današnjem društvu svesti na samo 5 točaka. Ovaj društveno-ekonomski sustav teško je bolestan da bi ga program od 5 točaka mogao izliječiti. No, ako bih trebao izdvojiti 5 najvažnijih mjera koje bi hitno trebalo donijeti onda je to svakako donošenje zakona o podrijetlu imovine kojim bi se sva nezakonito stečena imovina, odnosno ona čije se podrijetlo ne može dokazati oduzela. To uključuje i imovinu koja je stečena u protuzakonitoj pretvorbi i privatizaciji. Promijenili bismo nakaradni ovršni zakon kojim bi onemogućili da ljudi ostaju bez krova nad glavom. Povećali bismo minimalnu plaću na 3.500 kn i neoporezivi dio plaće na 5.000 kn jer svaki čovjek koji živi od svoga rada trebao bi zaraditi plaću koja mu omogućava dostojanstven život što danas nije slučaj. Ukinuli bismo HRT pretplatu i promijenili izborni zakon. Eto, to je 5 mjera koje bi se već na prvoj sjednici Sabora mogle donijeti. Za temeljitu rekonstrukciju postojećeg društveno-ekonomskog i političkog sustava trebalo bi izvršiti temeljite reforme pravosudnog sustava, monetarnog i fiskalnog sustava, obrazovnog i zdravstvenog sustava te reformirati i optimizirati javnu upravu i lokalnu samoupravu jer je ekonomski neodrživa.

Zašto suradnja sa Stipom Petrinom – njegov stil izrazito se razlikuje od poslovične akademske uštogljenosti koji gaji sredina iz koje dolazite.

Rođen sam i odgojen na selu u dalmatinskoj zagori i takav način komunikacije mi je svojstven, prirodan. Puno se bolje osjećam kad tako govorim, nego akademskim, iako mi ni on po obrazovanju i poslu koji radim kao sveučilišni profesor nije problem. Već sam rekao da mi je sadržaj važniji od forme, a kod Stipe mi se sviđa i forma i sadržaj. Sit sam „prodavača magle“, kvaziintelektualaca koji ostavljaju dojam stručnosti i znanstvenosti, a nikad nisu i neće dostići potrebnu razinu savjesti, svijesti i spoznaje.

Da li je moguća postizborna suradnja s HDZ-om i SDP-om?

To je tipično novinarsko pitanje u ovo predizborno vrijeme. Odgovor je jednostavan i kratak: NE! Slobodna Hrvatska nastala je zbog HDZ-a i SDP-a i njihovih političkih parazita. Niti jedna politička stranka koja je do sada sudjelovala s te dvije stranke u koaliciji ne može biti naš koalicijski partner. Ni prije ni poslije izbora. Zašto bismo s njima ulazili u koaliciju u koju oni sami odbijaju ući. Između njih su daleko manje razlike nego između nas i njih. Kad bolje pogledate, onda zapravo jasno vidite da se sve te političke stranke ne razlikuju ni po čemo bitnome, osim po interpretaciji povijesti. Pa što ih onda priječi da međusobno koaliraju?

Koji je dugoročni politički cilj Slobodne Hrvatske?

Dugoročni cilj je stvoriti političku platformu za okupljanje hrabrih, poštenih i sposobnih ljudi koji će beskompromisno nastojati stvoriti državu i društvo u kojem vlada istinska demokracije i pravda, socijalna osjetljivost i ekonomska održivost. To nije parola, to je naš poziv.