ŽIVI ZID je treća najjača stranka u zemlji. Popularniji su od MOSTA!

0

NOVO redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus i CRO Demoskopa o društvenim i političkim kretanjima, a koje je provedeno između 2. i 5. svibnja, pokazuje nastavak trenda pada podrške Mostu i nastavak rasta Živog zida, te izjednačenost SDP-a i HDZ-a na vrhu.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5% (u travnju 29,8%), a SDP je drugi s 29,2% (u travnja 29%).

Na treće se mjesto, nakon osam mjeseci, vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto (prije mjesec dana 5,7 posto) pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto (u odnosu na travanjskih 6,3 posto). Tako je Most najveći postizborni gubitnik a Živi zid dobitnik.

Most je izgubio dvije trećine izborne potpore (u prosincu je iznosila 15,6 posto, a sada spomenutih 5,7 posto). U istom je razdoblju Živi zid i više nego udvostručio izbornu potporu (s 3,2 posto u prosincu na sadašnjih 7,3 posto).