VUJČIĆ PRIZNAO: HNB NIJE HRVATSKA NARODNA BANKA!

0

GUVERNER HNB-a Boris Vujčić gostovao je jučer u dnevniku Nove TV, gdje se osvrnuo na priče o reviziji u HNB-u kao i pokušaju njegove smjene.

Iako je odgovoran za uništavanje nacionalne ekonomije i veliku aferu sa kreditima u švicarskim francima i nelegalnim bankarskim povećanjima kamatnih stopa, zbog kojih su banke i izgubile sudsku presudu, Vujčič i dalje misli kako on i HNB obavljaju sjajan posao.

”Što se nas tiče u Hrvatskoj narodnoj banci mi smo potpuno uvjereni da funkcioniramo efikasno i ekonomično. Hrvatska narodna banka, što se tiče dobiti u odnosu na BDP stoji jako dobro. Znači, samo su tri centralne banke u Europskoj uniji imale veću dobit kao postotak BDP-a, a ako gledate troškove HNB-a, u odnosu na usporedive zemlje u Europskoj uniji, samo je jedna centralna banka u Europskoj uniji imala niže troškove od Hrvatske narodne banke. Ako gledate troškove po zaposleniku, opet je samo jedna banka u Europskoj uniji imala niže troškove od Hrvatske narodne banke. Tako da smo mi vrlo uvjereni da poslujemo ekonomično i efikasno”.

Čudi me kako Bago nije postavio Vujčiću pitanje: Zar nije normalno da imate dobit, ako radite samo kao mijenjačnica?

Na upit o svojoj mogućoj smjeni i neovisnosti HNB-a, odgovorio je:

“Ja uopće ne bi implicirao da je namjera nove vlade da se smijeni guvernera. Ja se nadam da to nije namjera. Iako moram reći da je čudno čuti, što sam čuo zadnjih dana, da neki kažu, kada revizija dođe u Hrvatsku narodnu banku da će to biti neki porazni rezultati za Hrvatsku narodnu banku. Ovo malo zvuči kao da je već napisana ta revizija. Hrvatska narodna banka jest neovisna, po postojećim zakonima. Ona se ponaša neovisno i nastavit će se ponašati neovisno bez obzira na to tko, što o tome mislio. I to je jedino što je u interesu Republike Hrvatske, da ima neovisnu središnju banku, nepodložnu bilo kojim političkim utjecajima.”Svaka promjena zakona Hrvatske narodne banke mora se prvo slati na mišljenje Europskoj središnjoj banci”

Na pitanje: Dakle, bez Bruxellesa nema promjene zakona?

Vujčić je odgovorio: ”NE” i time potvrdio da HNB nije Hrvatska narodna banka, nego se njom upravlja iz Bruxellesa.

Vujčić je izvršio agresiju na Hrvatsku i njene građane i za to prima 39 tisuća kuna neto mjesečne plaće, plus ostale benificije. Narod šuti, gleda i ne poduzima ništa.

 

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20