Zašto Ivan Sinčić ne bi bio predsjednik Sabora?

0

Velike su se rasprave vodile oko toga tko bi trebao biti predsjednik Sabora. SDP ne želi kandidata HDZ-a, a HDZ ne želi kandidata SDP-a. Podoljnjak iz Mosta je otpao, a Prgomet se već toliko kompromitirao, da je teško da bi netko za njega glasao.

Jedina osoba koja nije iz SDP-a i HDZ-a i koja nema nikakvu mrlju u karijeri niti repove iza sebe je saborski zastupnik Živog Zida, Ivan Sinčić. Ako je itko ostao dosljedan sebi, svojim idealima, programu stranke i borbi za malog čovjeka u ovim postizbornim trgovnima, onda je to upravo Ivan. Iskren, pošten, transparentan i nepotkupljiv u svakom trenutku. HDZ i SDP ne bi trebali imati ništa protiv Ivana kao predsjednika Sabora, a ne vidim niti jedan razlog zašto bi MOST bio protiv. Nema neutralnije osobe od njega. Nije niti za lijeve, niti za desne. Ivan je dobio 300 tisuća glasova na predsjedničkim izborima, a Živi Zid je na parlamentarnim izborima dobio skoro 100 tisuća glasova, unatoč velikoj medijskoj blokadi i lažnim anketama. Ivan je pravi predstavnik naroda i narod ga podržava. Većina građana bi bila zadvoljna s takvim odabirom.

Mogli bi kritičari reći da je premlad, ali godine ovdje ne igraju nikakvu ulogu. Ivan je vjerojatno i puno obrazovaniji i kvalificiraniji za tu funkciju od većine saborskih zastupnika. Ako se sjetimo da su predsjednici Sabora bili Vladimir Šeks, Luka Bebić, Stipe Mesić…., ”sve veliki domoljubi”, onda bi rađe gledao na takvom mjestu Ivana Sinčića, nego nekog poput njih. Svi govore kako maldima treba dati priliku i da na mladima svijet ostaje. Ivan je u Saboru i nek’ mu daju priliku.

Čudi me da još nitko nije spomenuo Ivanovo ime kao opciju. Očito sistemu ne odgovaraju nekorumpirani ljudi na odgovornim funkcijama.

 

Autor: Josip Novosel