VELIKA AFERA: HRT pokušava namjestiti parlamentarne izbore!

0

Nakon objavljivanja lažnih anketa i totalnog ignoriranja Živog Zida kao treće najjače stranke u zemlji, HRT je otišao i korak dalje. U posljednjem predizbornom sučeljavanju u petak, odlučili su pozvati SDP, HDZ, IDS, HDSSB i MOST, iako je Živi Zid treća najjača stranka u zemlji i prema svim anketama prelazi izborni prag. U svim internet anketama Živi Zid je najpopularnija stranka u državi i uvjerljivo vodi u predizbornoj utrci, a na Facebooku imaju više fanova od svih političkih stranaka u Hrvatskoj zajedno.

Na upit Živog Zida i njihovih fanova da HRT pozove Ivana Sinčića na sučeljavanje, HRT je odgovorio:

“Poštovani,

Zahvaljujemo na Vašemu javljanju i poslanome upitu.

Obavješćujemo Vas da temeljem pravila koja je odredio Sabor Republike Hrvatske nakladnici zadržavaju pravo oblikovanja načina sučeljavanja kandidata i određivanja broja sudionika u sučeljavanju.

Odluka o sudionicima sučeljavanja na Hrvatskoj radioteleviziji donesena je u skladu s HRT-ovim izbornim pravilima, koja su javno dostupna, te na temelju uredničke procjene i istraživanja javnoga mišljenja.

U ovome slučaju pozvani su predstavnici lista za koje je izvjesno da prelaze izborni prag i ulaze u Sabor Republike Hrvatske.

S poštovanjem,
Hrvatska radiotelevizija”

Prema njima, Živi Zid ne prelazi izborni prag. Za njih je izborni prag, čini se, 25%. HRT je grubo prekršio načela javne televizije i pravo građana koji plaćaju preplatu na objektivno informiranje. Na ovaj način HRT dovodi u pitanje legitimitet samih parlamentarnih izbora. Nije uopće upitno dal’ će Živi Zid ući u Sabor, ali ovim nepozivanjem na posljednje predizborno sučeljavanje, dobiti će stotine tisuća glasova manje nego što bi ih dobili da su mogli prezentirati svoj program i ući u debatu sa protukandidatima. Ovakvi izbori nemaju smisla, jer će građani opet moći slušati samo prepucavanja SDP-a i HDZ-a i njihovih budućih satelita, a biti će uskraćeni za poruke treće opcije i na taj način neće moći donjeti ispravnu odluku. Ovo je primjer najgore moguće komunističke cenzure, kakve se ne bi posramio niti sam Staljin. Ovo je sramota za novinarstvo i nacionalnu televiziju.

Moramo više nešto poduzeti da se stane na kraj samovolji čelnih ljudi HRT-a, jer se ovdje radi o našim životima. Biramo ljude koji će iduće četiri godine donositi odluke o kojima ovisi naša egzistencija. U pitanju su milijuni ljudskih života i ne možemo dopustiti da se neki prdonja u odijelu i kravati na ovako važan dan poigrava sa ljudskim sudbinama. Građani žele sučeljavanje Živog Zida i ostalih vodećih parlamentarnih stranaka. Imamo pravo na istinu. Dosta ste nas trovali HDZ/SDP propagandom.

Živi Zid je poručio HRT-u:

”Poštovani

Zahtjevamo od HRT-a kao javnog medijskog servisa da javno objavi na temelju kojih anketa Živi zid ne prelazi prag u niti jednoj izbornoj jedinici s obzirom da su sve dosadašnje ankete Živom zidu predvidjele mandate. Tražimo da javno obznanite ime agencije i rezultate kao i ime urednika koji je donio takvu procjenu. U suprotnom, ovakvo grubo mješanje i utjecaj na volju birača smatrat ćemo protupravnim i podnijeti odgovarajuće kaznene prijave.

Igrate se s vatrom, s demokracijom i pravnim poretkom i netko bi nakon izbora mogao snositi stroge zakonske posljedice”.

11220074_734267010011667_5569702488956476475_n

Ukoliko HRT ne pozove Živi Zid na predizborno sučeljavanje, Živi Zid je najavio da će u petak blokirati sve ulaze na HRT, jer su žrtve cenzure. Najavili su nekoliko autobusa svojih članova iz cijele Hrvatske, koji će se uputiti u Zagreb i demonstirati ispred zgrade HRT-a.

Poruka Živog Zida HRT-u: ”Ako mi ne možemo doći reći istinu, nećete ni vi moći doći i širiti svoje laži!!”

Izvor: Živi Zid
Izvor: Živi Zid

 

Autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20