IVAN SINČIĆ – Prvi saborski zastupnik ŽIVOG ZIDA

0

Jučer je bila burna predizborna noć. Nakon prvih anketa se vidjelo da će ovo biti najneizvjesniji parlamentarni izbori do sada. Iako su na početku ankete predviđale ŽIVOM ZIDU tri mandata, na kraju su završili samo s jednim, ali vrijednim.

Pitali smo Ivana Sinčića kakvi su njegovi dojmovi izbornih rezultata i kako se osjeća kao prvi saborski zastupnik ŽIVOG ZIDA.

Ivan Sinčić: ”Prije svega bih se htio zahvaliti svima koji su ispunili svoju građansku dužnost i izašli na ove parlamentarne izbore. Htio bih se zahvaliti svim ljudima koji su nesebično pomagali u kampanji ŽIVOG ZIDA i koji su sve ove godine s nama sprječavali deložacije i pomagali onima koje je sustav zaboravio i iznevjerio. Želim se posebno zahvaliti svima koji su nam dali povjerenje na ovim parlamentarnim izborima. Nije mala stvar dobiti podršku od skoro 95000 ljudi.

Bio sam u početku ogorčen jer sam u prvim anketama očekivao više mandata za ŽIVI ZID, a kako je večer odmicala, bojao sam se da ne izgubimo i ovaj jedan mandat. Gledali smo se svi pomalo zbunjeno u prostoriji, a onda smo shvatili: Hej! Pa mi smo do jučer bili neki anonimni klinci, anarhisti, utopisti. Borili smo se s vjetrenjačama i svi su nam se smijali. Mediji su nas totalno ignorirali u predizbornoj kampanji i vijesti o nama su izlazile na kapaljku. Nismo imali priliku sučeljavati se na televiziji s predstavnicima drugih političkih stranaka te na taj način prezentirati javnosti svoj program gospodarskog oporavka jer su sva sučeljavanja bila online, a velik broj naših građana, tj. birača, ne koristi internet. Nismo imali neku veliku financijsku podršku iza sebe. Doslovce su nam prijatelji, članovi stranke, simpatizeri i obitelj pomagali i ponekad odvajali zadnju kunu iz džepa kako bismo tiskali letke i jumbo plakate te na taj način bili bar malo vidljiviji u javnosti. Uništavali su nas i plasiranjem lažnih anketa kojima su utjecali na biračko tijelo. Plasirali su priču u javnost kako nemamo nikakve šanse na izborima, a u isto vrijeme su uzdizali MOST kao treću najjaču opciju. Ako se laž dovoljno puta ponovi, ona postane istina. Iako su imali medijski vjetar u leđa, na račun kojeg su sigurno dobili i dio naših glasača, želim Boži Petrovu i MOSTU čestitati na sjajnom izbornom rezultatu. Već sam iznio svoje stavove o njihovom programu i smatram da će se birači jako razočarati u njihove postizborne suradnje i reforme koje će ići samo na teret ionako siromašnih i prezaduženih građana, ali bih najviše volio biti u krivu i kasnije se posuti pepelom te ispričati svim članovima MOSTA i njihovim simpatizerima, samo da svi živimo bolje.

Htio bih još za kraj reći da nam nitko od prvog dana nije davao velike izglede, a mi smo ipak ušli u Sabor. Iako imamo samo jedan mandat, naš glas će se iduće četiri godine čuti. I dalje ćemo se boriti za ljude, ali ovaj put ne kao neki anarhisti, kako su nas voljeli zvati, već kao legitimna stranka koja ima svojeg predstavnika u Hrvatskom saboru. Kad sljedeći put sustav pošalje nekog da vas nepravedno deložira, štitit’ će vas zastupnik ŽIVOG ZIDA sa saborskim imunitetom.

Ja ću se truditi opravdati povjerenje naših birača, ali i svih građana ove zemlje i podržat ću svaki zakon ili izmjenu zakona koji bi išao u korist Hrvatske i njezinih stanovnika, a isto tako jasno i glasno protestirati ako vidim da netko u Saboru želi progurati nešto što nije u interesu građana ove zemlje. Jako sam ponosan što ću moći služiti narodu na ovako odgovornoj funkciji i nadam se da će ljudi biti ponosni na mene kao svog zastupnika. Pokazat ću svima kako je to kad političar radi za ljude, a ne za sebe i strane banke.

Teško mi je čestitati HDZ-u i SDP-u jer se tu nema što čestitati. Sustavno su uništavali ovu zemlju i nastavit će to i dalje. Znam da većina građana ove zemlje glasa za njih samo zato što im mediji serviraju te dvije stranke kao jedinu opciju i ne osuđujem ih. Volio bih samo da oni građani koji ne izlaze na izbore konačno shvate koliko je svaki glas bitan i da njihov glas isto odlučuje. Božo Petrov je svojevremeno izjavio da se njihov program previše ne razlikuje od programa ŽIVOG ZIDA pa se nadam da će jedna od prvih predloženih reformi MOSTA biti ukidanje valutne klauzule i konvertiranje svih kredita u kune na teret banaka.

Glas za ŽIVI ZID nije bačen glas i ja ću to svojim radom i djelima dokazati u iduće četiri godine. Hvala vam svima.”

Ivan Vilibor Sinčić

 

Hvala Ivanu na intervjuu, a mi bismo samo htjeli skrenuti čitateljima pozornost na jedan zanimljiv detalj u ovim izborima, a vi ga protumačite sami:

PS: IDS – cca 42.000 glasova = 3 mandata
HDSSB – cca 22.000 glasova = 2 mandata
MOST – cca 303.000 glasova = 19 mandata
ŽIVI ZID – cca 95.000 glasova = 1 mandat

 

 

 

autor: Josip Novosel