Cheese bar – najbolje iz cijele Hrvatske na jednom mjestu

0

Saznao sam da moja najdraža fitness trenerica Mia odlazi na novi posao, što znači da se nećemo više viđati u teretani, pa bi bio red da naš posljednji trening zalijemo kao ljudi (Ja ću zalit’ kao Mladen Grdović, jer se ne mogu kontrolirati). Tjerala me da se znojim svaki dan, a sad ću ja nju natjerati da pije. Nije da će joj to teško pasti. Nema te butelje koju ona nije probala. Nije alkić, ali voli popit’. Nisam ju mogao voditi bilo gdje, jer se kuži u vina. Dakle za Miu samo najbolje.

Ja dolazim iz tradicionalne zagorske obitelji u kojoj se od dvije kapi grožđa napravi sto litara vina. Vino se kod nas uvijek točilo iz najkvalitetnijih plastičnih karnistera. ”Vino bez mineralne je kao Jadranka Kosor bez broša”, rekao bi moj otac, kada bi točio svoj čučerski eliksir mladosti. Naravno ja ga nikad nisam pio, jer mi je život još uvijek drag.

Razmišljao sam gdje da pozovem Miu, a da može probati nešto što već nije degustirala.  Idealno je neko mjesto u kojem se uz brojna vina poslužuje i neka klopa, jer sam ju pozvao van nakon cijelodnevnog rada u teretani. Nedavno sam otkrio u centru grada u ulici A. Cesarca 2, sjajan Cheese bar. Poslužuju odlična vina i sireve, a u ponudi imaju i razne domaće nareske. Ako se mene pita, sir bez vina je kao Kerum bez kovrča. Jednostavno ne ide jedno bez drugog. Ako je Dragi Vođa najveći ljubitelj sira, onda sam ja balkanski Dragi Vođa. Rezervirao sam stol u Cheese baru i sva sreća da jesam, jer je u devet sati navečer wine bar bio krcat. Raskomotili smo se, a pošto sam za Miu amater, prepustio sam joj da odabere vina za oboje. Mia se odmah iznenadila velikom ponudom vina i bila je sretna jer mnoga od njih još nije imala prilike probati. Ja sam se isto iznenadio jer u ponudi nisam vidio poznata imena: Ribar, Jure, Vranac, Peristil…. Ja volim crvena vina, a Mia više voli bijela. Nismo se mogli odlučiti, pa nam je ljubazni konobar preporučio: Korlat Syrah, crveno vino i Sladić Maraština, bijelo vino iz srednje Dalmacije. Naručili smo i jednu mješanu platu sa pršutom, kulenom, istarskom kobasicom, kobasicom od divljači, maslinama i ako se ne varam pet vrsta sireva (dimljeni, s paprikom, s tartufima, s mediteranskim biljem i bio je još jedan, al’ sam nakon prve čaše vina zaboravio koji je). Slika govori tisuću riječi.

Cheese bar - mješana plata Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Cheese bar – mješana plata
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Između dva zalogaja sjajnog dalmatinskog pršuta, pitao sam Miu: ”Jel’ ti dobro vino?”. Mia je odgovorila: ”Sladić Maraština…, ugodno iznenađena, autohtona sorta iz zaleđa Šibenika, koja pod nosom daje odličan miris kruške, lješnjaka i cvjetnog peluda. Njen pomalo aromatični doživljaj nije okusom toliko vruć, nema alkoholnosti koja bi smetala, vrlo je pitka. Sorta koketira sa Chardonnayem teksturom te sačuvanom svježinom”. Odgovorih joj: ”Nisam te tražio da napišeš zadaćnicu. Samo sam te pitao jel’ ti fino”.

Pitala me: ”Kakav je tebi Korlat?” Odgovorih: Meni je Korlat Syrah bio odličan. Duboke tamne crveno ljubičaste boje, snažne bogate strukture. Intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća, poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama”. Ma zajebavam se. Ovo ne bi rekao ni neki vinski gay stilist. Rekao sam samo da mi je super vino. Ovo sam prepisao sa neta da ispadnem pametniji. Ne bi to prepoznao nikad u vinu, al’ zvuči dobro za popizdit, a vjerujte mi da je okus još bolji. Odlično vino.

Ako me moji kolumnisti budu pitali, zašto njih ne zovem na ovako fina mjesta, odgovorit ću im: ”Zato što niste oku ugodni. Pogledajte Miu kako dobro izgleda. Kad ću imati ovakve kolumnistice, moći će samnom svaki dan na večeru, pa i više od toga. Za vas je dobra i pivnica”.

Mia Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mia
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Plata je bila sjajna. Kočano sam jeo prave masline, a ne onaj kiseliš iz Dione. Mia me gledala svojim zabrinutim trenerskim očima, koje kao da su govorile: ”Ali šta će biti sa tvojim ploćicama?. Lakše malo s tim pršutom”. Moj pogled joj je odgovorio: ”Odjebi. Više mi nisi trenerica. Sad se smijem uništit’. Ploćice su demode”. Teško je reći što je bilo najbolje jer smo sve s guštom smazali, ali ako baš moram tražiti dlaku u jajetu, onda definitivno pobjedu odnosi sir s tartufima i istarska kobasica.

Večera bez deserta je kao Hercegovac bez Mercedesa. Bio bi grijeh  da se nismo zasladili. Zakasnili smo nažalost na kolače, ali smo zato uživali u smokvama prelivenim tamnom čokoladom. Kao da jedete neke fine belgijske praline. Odlična poslastica uz vino, a za kraj smo naručili, zahvaljujući preporuci konobara, Ritošu Muškat za Miu i Korlat Boutique za mene. Vidio sam da Mia jedva čeka da ju pitam kakvo je vino, pa sam ju upitao i požalio. Mia: ”Ritoša Muškat, pravi je slatkiš. U nosu odaje tipične sortne arome s asocijacijama na bijelo cvijeće, jabuke i kruške. U ustima ne daje onu “ljepljivu” notu tipičnu za desertna vina, bar meni”.  Šta da ja njoj odgovorim na to? Uzeo sam joj čašu i probao gutljaj. Odgovorio sam stručno: ”Ovo je prejebeno. Odlično vino”. Probao sam i svoj Korlat i mogu vam reći da je to vrhunsko slatko vino, proizvedeno tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu kojom se dobivaju najbolja desertna vina. Rađeno isključivo od grožđa sorte merlot duboke je tamnocrvene boje s ljubičastim odsjajima. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih koncentriranih aroma, senzacija se nastavlja  u  harmoničnom toplom i bogatom okusu gdje se na ostatak šećera ugodno slažu arome crvenog voća i suhog grožđa. Mogu vam to reći jer imam Google. Zapravo meni je vino sjajno. Leglo mi je kao budali šamar nakon čokoladnih smokava.

Cheese bar - čokoladne smokve Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Cheese bar – čokoladne smokve
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Žao mi je što nismo uspjeli probati kolač Croatera, koj se sastoji od više slojeva, a svaki sloj predstavlja jednu regiju Hrvatske i ima specifičan okus baš za tu regiju. Mislim da ću morati navratiti još jednom u Cheese bar, zapravo sam siguran da ću navratiti više puta. Atmosfera je ugodna, osoblje ljubazno i što je najbitnije educirano. Odlična domaća klopa i veliki izbor vrhunskih vina iz svih krajeva Hrvatske, koja toče na čaše, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za svakog će se naći po nešto. Idealno mjesto za afterwork party, izlazak na dejt ili izlazak s ekipom na lagano čakulanje uz dobru čašu vina, malo pršuta i sira.

Ako se nađete u centru Zagreba, navratite obavezno u Cheese bar. Nećete požaliti. Najbolje iz cijele Hrvatske na jednom mjestu:)

Mia i Josip Foto: Chees bar
Mia i Josip
Foto: Chees bar

 

Cheese bar

A. Cesarca 2, Zagreb

Tel: 091 888 8628

https://www.facebook.com/Cheese-Bar-299539516838795/?fref=ts

 

 

 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj sireva Zdenka, Buco, Podravec, veliki poznavatelj vina iz kućne radinosti, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda snob.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20