Mađarska središnja banka osigurala 1,1 milijardu eura za konverziju svih kredita u forinte

0

Na nedavni upit, kad bi Hrvatska mogla ukinuti valutnu klauzulu, guverner HNB-a, Boris Vujčić odgovorio je:

“Najvjerojatnije će takva budućnost biti kad preuzmemo euro, jer će tada i prihodi i štednja i dug biti u istoj valuti. Tada ćemo se moći riješiti tečajnog rizika”, rekao je Vujčić. Dodao je da je nezahvalno prognozirati kad će to točno biti, no ustvrdio i kako to sigurno neće biti u sljedećih pet godina.MAĐARSKA središnja banka osigurala je iznos od 1,1 milijarde eura kojim će se svi preostali krediti vezani uz strane valute konvertirati u forinte.”

Ovom izjavom, Vujčić je potvrdio da ne priznaje hrvatsku kunu kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i besramno pokazao da je jedan od najnesposobnijih i najkorumpiranijih državnih parazita. Pitanje je samo dana kada će završiti u zatvoru zbog namjernog uništavanja nacionalne ekonomije. Vjerojatno ne za vrijeme vladavine SDP-a i HDZ-a, ali sigurno za vrijeme vladavine Živog Zida.

Za razliku od Hrvatske u Mađarskoj pušu neki drugi vjetrovi. Nakon što jsu prošle godine omogućili konverziju stambenih kredita, od kojih je većina bila vezana uz švicarski franak, sada idu korak dalje, te će i sve ostale vrste kredita, poput potrošačkih ili onih za kupnju automobila, prebaciti u lokalnu valutu.

“Iz perspektive financijske stabilnosti, poželjno je sve kredite kućanstava konvertirati u forinte. Nenamjenski i auto krediti vezani uz strane valute izlažu valutnom riziku 250 tisuća kućanstava. Slijedeći odluku Monetarnog vijeća, Mađarska središnja banka spremna je sudjelovati u konverziji preostalih kredita vezanih uz strane valute u forinte, na način da će osigurati neophodan iznos stranih valuta. Program koji je usvojilo Vijeće trebao bi osigurati nesmetanu konverziju kredita, bez značajnijeg utjecaja na tečaj i financijsku stabilnost”, navodi se u priopćenju Mađarske središnje banke.

autor: Josip Novosel