Velika pobjeda ŽIVOG ZIDA. HEP je kršio zakon, a ne ŽIVI ZID!

0

Živi Zid je zadao veliki udarac HEP-u. Osim što je 80% građana ove zemlje na strani Živog Zida jer im je dosta pljačke državnog monopolista, sad su se oglasili i odvjetnici koji tvrde da je HEP prekršio zakon, a ne ŽIVI ZID.

“Vlada već dvije godine nije donijela uredbu za zaštitu socijalno ugroženih građana propisati status tim kupcima tako da se njima nije smijela iskapčati struja, ali to nikad nije napravila i isključivanja su bez uporišta u zakonu”, kazao je Dušan Cvetanović o kaznenim prijavama Živog zida.

“HERA je trebala postaviti uvjete, ali nije. Naše uključivanje struje nije bila sama sebi svrha, HEP nije radio u skladu sa zakonom, socijalni minimum se morao poštovati i kriterije socijalno ugroženim građanima koji imaju pravo na povoljnije uvjete vezano za energetsko siromaštvo. Vlada je morala donijeti tu uredbu EU, ali nije! Vrdoljak i Milanović ne žele donijeti odredbe i riješiti problem”, dodao je Cvetanović.

“Zakonom o energiji i mjere zaštite nikad nisu donesene, prekršen je zakon da se ne smije iskapčati struja zastićenim kupcima. Prisilna naplata isključenjem struje nema uporišta pred zakonom. Podnijet ćemo dvije kaznene prijave. Mi smo kao aktivisti dužni odgovoriti na probleme građana u nevolji, nije nam svrha iskapčati struju. Ovo je bio čin ukazivanja na problem. Nastavljamo našu akciju sve dok se poslovanje HEP-a ne dovede pod pitanje zakona i ustava”, kazao je Ivan Pernar.

“Ovdje nema elemenata kaznenog djela koja je podnijeta protiv pravne osobe i nepoznatog počinitelja. Pravno je logično da se ta prijava odbaci. Svako nezadiranje u pravo nije kazneno djelo”, dodao je Juro Martinović, odvjetnik koji brani Živi zid u eventualnom postupku protiv udruge ili stranke.

 

Kada zakon postane nepravda, otpor postaje građanska dužnost!

 

Autor: Josip Novosel