Nobelovac i ugledni ekonomist Joseph Stiglitz podržava politiku ŽIVOG ZIDA

0

Jedan od najuglednijih ekonomista 21. stoljeća, nobelovac Joseph Stiglitz, žestoko je napao politiku koju zagovara europski ekonomski guru Hans-Werner Sinn koji pomaže HDZ-u napisati ekonomski program.

Stiglitz tvrdi politika štednje nije pravi model ni za jednu državu, objašnjavajući da Njemačka nije uspjela povećati produktivnost, već svoje napredovanje temelji na snižavanju plaća. Napomenuo je da se ekonomske teorije koje zagovaraju štednju temelje na pretpostavci pune zaposlenosti koja zapravo ne postoji nigdje u Europi.

Komentirao je i problem kredita vezanih uz švicarski franak i euro.

”Oni koji su kredite davali nisu pravilno svoje klijente izvještavali o rizicima i to dovodi do pitanja bi li se takvi krediti mogli nazvati potpuno pravednima”, zaključio je Stiglitz. Preporučio je Vladi da se kroz zakone ograniči daljnje uzimanje kredita u stranim valutama, a da se postojeći kreditni fond vezan za valutnu klauzulu reprogramira u domaću valutu.

Zanimljivo je vidjeti da se stručni ekonomski savjeti ovog uglednog nobelovca poklapaju s ekonomskim programom Živog Zida kojem su se svi smijali da su neozbiljni i da im je ekonomski program anarhistički i utopistički. Niti jedna druga stranka se ne zalaže za ukidanje i zabranu valutne klauzule i konvertiranje svih kredita u domaću valutu. Niti jedna druga stranka ne shvaća da se samo mjerama štednje ne može izaći iz krize. Čak i riječ kriza nije dobar termin, jer kad bismo govorili o krizi, onda bismo pričali o nečemu što se dogodilo neplanirano, o nečemu na što nismo mogli utjecati, a to kod nas, ali ni u svijetu nije slučaj. Mi nemamo krizu. Mi imamo organiziranu pljačku od strane Vlade i banaka koju oni nazivaju kriza.

Stiglitz je bio glavni ekonomist administracije Billa Clintona, a sada je izuzetno važan savjetnik u timu Hillary Clinton. Dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju i nekadašnji je glavni ekonomist Svjetske banke.

 

Autor: Josip Novosel