Enderled Šendrović Špicpapak zvan Grimasa

0

Enderled Šendrović Špicpapak zvan Grimasa je penzioner. Dugo godina je radio u Švedskoj. Vozio je kamione i ima ogromnu penziju. No, on ne troši. Čuva, štedi za crne dane. Ne plaća režije doma pa su mu sve isključili, al ne mogu ga izbaciti iz stana jer stan glasi na njegovu pokojnu strinu koju još nije odjavio, a umrla je prije 20 godina tako da uz svoju penziju prima i njenu jer joj je on zakonski skrbnik, a ona ne smije biti izbačena iz stana zbog zasluga u NOB-u. Svaki mjesec tako primi oko 15000 kuna, sve podiže i sprema pod madrac. Već se skupilo toliko para da su počele truliti. Kažem, ne plaća ništa, i ne kupuje ništa. Hrani se po domjencima, a odjeću krade po dućanima. Loče, ali ne kupuje alkohol. Preko doktorice je sredio da ima pravo svaki tjedan na litru medicinskog alkohola koji mu treba za masažu proširenih vena. Taj onda razrijeđuje i pije. Cigarete žica na okretištima tramvaja.

Ponekad jede i stočnu hranu. Ide na izlet na Sljeme, spusti se nizbrdo prema zagorju, tamo na jednom mjestu pasu krave, a imaju i šrota za dodatak. Nagrabi u ruksak vreću šrota i onda ga doma kuha i jede kao kašu. Pitate se kako kuha kad su mu zatvorili plin; i u čemu kuha kad nema vode. Ehehe. nakupi on i drva, i na izvoru natoči vode, onda zapali vatru na sred dnevnog boravka, iznad metne kotlić i kuha. Susjedi tad pozovu vatrogasce i policiju. No dok oni stignu on to sve počisti i provjetri. Susjed Puškurić- Pizdoliz je odveden na psihijatriju zbog bespotrebnog zvanja policije. Špicpapak se tad grohotom smijao toliko glasno i dugo da je ostao bez glasa pa je morao na opreaciju polipa na glasnicama. Kirurg je bio pijan pa mu je oštetio glasnice i sad je nijem. No to ga ne sekira pošto se sa svim ljudima koje zna posvadio na mrtvo ime pa ionako nema skim razgovarati.

Dok je bio još mlađi umirovljenik trošio je na kurve, al to je prestao jer mu ne radi alatka čak ni kad popije tri vijagre. A uostalom, vijagra je skupa i za nju treba recept, a on je štedljiv čovjek, a i neugodno mu je tražiti recept za to pošto se uvijek predstavlja kao čedan i ćudoredan čovjek. On svima dijeli lekcije iz morala i smatra da bi ga trebalo staviti svaki dan na televiziju gdje bi bio potpisan kao: Moralna vertikala. No, pošto je zanijemio ta opcija otpada, pa razmišlja da počne pisati moralne analize i debate na internetu. Zamolio me da pitam vlasnika flash.hr da mu da prostor za kolumnu, ali on je rekao da ne može, jer je on dragi vođa, car sunca i jedina moralna vertikala u našoj galaksiji i šire. Tako da ništa od toga. Eto, šta još reći. Eh da, sutra mu je rođendan, pa u moje ime i redakcije flash.hr poručujemo: Dragi Enderlede, sretan ti devedeseti rođendan, i još puno godina u zdravlju i veselju želimo ti.

 

Autor: Adagam Defonde