Nepravomoćna presuda: PBZ Osječaninu mora vratiti 183.105 kuna

0
izvor: flash.hr
izvor: flash.hr

Velika vijest za Udrugu Franak i sve kreditno zadužene u švicarskim francima!

Nepravomoćom presudom Općinskog suda u Osijeku, odnosno sutkinje Mirne Grgić Radojčić, PBZ banka dužna je Ivici Butoru vratiti 183.105,00 kn.

Osječanin Ivica Butor zadužio se za 150.000 kuna, otplatio je dosad 185.000, a duguje još 27.400 franaka. Ništavnim je proglašen cijeli ugovor o kreditu u švicarskim francima kojeg je Ivica Butor podigao u Privrednoj banci Zagreb u ožujku 2007. godine.

– Kada je sve počelo, dobio sam infarkt – kaže ovaj umirovljeni branitelj, inače udovac i otac dvoje djece.

Sutkinja Mirna Grčić je u obrazloženju presude više puta istaknula kako su povrijeđeni USTAV, ali i moral društva takvim ugovorom o kreditu.

Ova presuda bi trebala zatvoriti usta svim zlobnicima koji misle da CHF dužnici traže da im se otpišu dugovi na račun poreznih obveznika.  Pitanje je samo što čeka Vrhovni sud s ocjenom ustavnosti valutne klauzule?

Zanimljivo će biti vidjeti kako će sada Vlada reagirati jer ovo nije jedini spor koji su banke izgubile pred hrvatskim sudovima. Banke uopće nisu u poziciji da postavljaju uvijete Vladi već bi trebale biti sretne da se mogu izvući samo s optisivanjem nelegalnog djela duga klijentima i konverzijom svih kredita s valutnom klauzulomu kune bez da ih se još kazneno goni za kriminal koji su počinile. Nakon ove presude, pitanje je kako guverner Vujčić još može obnašati svoju dužnost i zapravo, zašto je taj čovjek na slobodi? Vrijeme je da se pokrenu istražne radnje i protiv bovšeg guvernera Rohatinskog koj je jedan od najvećih krivaca za bankarsku pljačku hrvatskih građana.

 

Autor: Josip Novosel

Podijeli