Treba li Živi Zid braniti Ivu Majoli od deložacije ili ne?

0

Jučer je objavljeno kako Hypo banka kao i mnogim drugim građanima ove zemlje prijeti Ivi Majoli deložacijom. Odmah se oglasio Ivan Pernar iz Živog Zida kako će braniti Ivu ukoliko dođe do deložacije, naravno, ako ona to bude htjela. Obično su komentari suosječajni prema ljudima koje brani Živi Zid, ali ne i ovog puta. Ljudi bacaju drvlje i kamenje po Ivi: ”Tako joj i treba… Trošila je na luksuz…. Živjela je iznad svojih mogućnosti… Dok smo mi gladovali, ona se smijala… Potrošila je milijun kuna na svadbu itd.

Nevjerojatan je jal našeg stanovništva. Iva je zarađivala sto puta više od prosječnog građanina i naravno da je sukladno tome i više trošila. Nitko joj nije poklonio novac. Zaradila ga je pošteno kao profesionalna tenisačica, za što su joj bile potrebne godine i godine treninga i odricanja. Mogla je kasnije sav taj novac uložiti negdje vani, ali nije. Odlučila je ostati u Hrvatskoj i uložiti novac ovdje. Pritom je vjerojatno donijela i neke loše poslovne odluke, ali donosimo ih svi mi svakodnevno. Znači li ako netko troši više i donosi loše odluke da ga smijemo prevariti i iskoristiti pri tom kršeći zakon? Stvar je vrlo jednostavna. Banke su uz blagoslov države prekršile zakone RH i prevarile ne samo Ivu Majoli nego i stotine tisuća drugih hrvatskih građana, a ako želimo živjeti u pravnoj državi gdje smo svi jednaki, onda jednako moramo braniti i bogate i siromašne.

Recimo netko tko živi kao podstanar u 20 kvadrata gleda na onog tko je kupio stan od 50000 eura kao na osobu koja je trošila na luksuz i koju ne bi trebalo braniti jer si je sama kriva. Netko tko je kupio stan od 50000 eura gleda na onog tko je kupio stan od 100 tisuća eura kao na osobu koja je trošila na luksuz i ne treba ju braniti. Ako ćemo tako gledati uvijek će postojati netko siromašniji i onda Živi Zid ne bi branio nikoga. Nije poanta u tome je li netko kupio golfa ili mercedes, garsonjeru ili stan od sto kvadrata, digao kredit za proširenje posla itd. Poanta je u tome da su banke uz blagoslov države prevarile svoje klijente i za to moraju odgovarati. Svi se moraju osjećati sigurno u ovoj zemlji.

Iva Majoli je koketirala s HDZ-om kao i većina sportaša i možda je  imala i koristi od toga. Naravno da će Živi Zid ako se odluči braniti Ivu zahtjevati i od nje da se odrekne takve politike i solidarizira s drugim ovršenicima.

Kako bi shvatili zašto će Živi Zid vjerojatno braniti Ivu, ako ona to zatraži, pročitajte ovu kratku i poučnu ZEN priču.

” … Dva svećenika peru u vodi svoje zdjelice, kad primijete škorpiona koji se utapa. Jedan od njih ga izvuče na suho, ali škorpion ga prilikom spašavanja ubode. Svećenik mirno nastavi prati svoju zdjelu, no nakon nekoliko minuta isti škorpion ponovno upadne u vodu. Svećenik ga opet spasi. Škorpion ga i prilikom ovog spašavanja ubode. – Pa zašto ga nastavljaš spašavati iako znaš kako je u škorpionovoj naravi ubadati? – drugi svećenik upita prvog. – Zato što je u mojoj naravi spašavati, mirno odgovori prvi i nastavi prati svoju zdjelicu od hrane…”

U naravi Živog Zida je spašavati, a kad narod shvati da moramo spašavati jedni druge, a ne tražiti razloge zašto bi nekog trebalo spasiti, a nekog ne, onda ćemo svi živjeti bolje jer se više nećemo dovesti u situaciju da jedan od nas ima, a drugi nema ništa. Samo se zajedno možemo boriti protiv sistema koji nas tlači i stvoriti novi sistem koji se neće iživljavati na ljudima.

 

autor: Josip Novosel