Udruga Franak: Dužnici, zatražite inspekcijski nadzor banaka!

0
test
test

Udruga Franak pozvala je svoje članove, ali i sve dužnike, bez obzira na vrstu kredita, da Hrvatskoj narodnoj banci pošalju zahtjev za inspekcijskim nadzorom banaka s kojima imaju sklopljen ugovor o stambenom kreditu, a zbog kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer banke nisu s dužnikom uskladile i ugovorile aneks ugovora o definiranju parametra i fiksne marže do početka 2014.

U Udruzi Franak smatraju kako su banke prekršile Zakon o potrošačkom kreditiranju jer su “jednostrano odredile parametar i fiksni dio kamatne stope”, odnosno nisu uskladile parametar i fiksni dio s dužnikom niti s njim ugovorile promjenu ugovora do 1. siječnja 2014. Pritom napominju kako se u članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju jasno vidi da se takva promjena ugovora, prema odredbama Zakona, morala ugovoriti.

Zahtjev za inspekcijski nadzor možete pogledati i kopirati ovdje:

IME I PREZIME, OIB

Adresa

Broj mobitela, e-mail

                                                                                                                                                             Hrvatska narodna banka
Trg hrvatskih velikana 3
10002 Zagreb
Republika Hrvatska

 

ZAHTJEV ZA INSPEKCIJSKI NADZOR – PRIJAVA

 

Predmet:Kršenje Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane NAZIV BANKE.

 

Ugovor o kreditu:

Ugovor o stambenom kreditu broj 123456789 između IME I PREZIME DUŽNIKA, OIB DUŽNIKA i NAZIV BANKE, ADRESA BANKE, OIB BANKE.

 

Sukladno članku 22. stavka 2. Zakona o potrošačkom kreditiranju, tražim da se izvrši inspekcijski nadzor nad sljedećom bankom:

NAZIV BANKE, ADRESA BANKE, OIB BANKE.

 

Obrazloženje:

 

  1. Spomenuta banka prekršila je Zakon o potrošačkom kreditiranju jer je jednostrano odredila parametar i fiksni dio kamatne stope te nije uskladila parametar i fiksni dio kamatne stope s dužnikom niti je ugovorila promjenu ugovora s dužnikom do 1.1.2014. godine. Banka je poslala na kućnu adresu samo Obavijest o određivanju kamatne stope, s već izračunatom fiksnom maržom na temelju svoje Metodologije utvrđivanja promjene kamatnih stopa.

 

  1. Po članku 26. (alineja 28) prekršajnih odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju se jasno vidi da se navedena promjena Ugovora po članku 11a stavka 5 morala ugovoriti, pa se traži zbog toga podizanje Optužnog prijedloga za kažnjavanje NAZIV BANKE i odgovorne osobe u NAZIV BANKE.

 

  1. Prijelazne i završne odredbe NN 143/13, članak 13. Stavak 2 Zakona o potrošačkom kreditiranju – jasno se navodi da je vjerovnik morao s dužnikom uskladiti kamatnu stopu, određivanjem parametara i fiksne marže, kao i razdoblja promjena kamatnih stopa.

 

Tražim podizanje Optužnog prijedloga od strane HNB-a za strogo kažnjavanje pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj, po članku 26. ZPK.

 

 

U MJESTO, DATUM

 

 

Podnositelj prijave