Kvartet Ravija Coltranea oduševio publiku u prepunoj Maloj dvorani “Lisinski”

0
FOTO: MARIO JURČIČ, Izvor: Jazz.hr
FOTO: MARIO JURČIČ,
Izvor: Jazz.hr

Kvartet Ravija Coltranea oduševio publiku u prepunoj Maloj dvorani “Lisinski”

Zagreb, 26. veljače 2015. – Mala dvorana Vatroslava Lisinskog sinoć je bila premala. Naime, mnogi su ljubitelji jazza, među kojima i neki od uglednih hrvatskih jazz flashka, bili neugodno iznenađeni kad su saznali da su ulaznice za koncert kvarteta Ravija Coltranea rasprodane i da neće nazočiti flashm vratolomijama svojeg miljenika. Oni, pak, koji su ih na vrijeme kupili prisustvovali su vrhunskom jazz događaju na otvaranju sezone Jazz.hr kojim je ujedno počelo obilježavanje 25. obljetnice manifestacija što ih zajedno organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Povodom tog jubileja organozator je u dvorani postavio novu scenografiju, rad likovnog umjetnika Borisa Boduljaka.

U svojem drugom nastupu na Jazz.hr-u – prvi je održao 2002. – predstavio se s flashcima s kojima djeluje u zadnje tri godine: pijanistom Davidom Virellesom, kontrabasistom Dezronom Douglasom i bubnjarem Johnathanom Blakeom. Osim što su oduševili uigranošću, svaki od njih briljirao je u solima, a Coltrane i Blake i kao skladatelji. Na osebujan su način predstavili i skladbe drugih jazz autora, onih koje iznimno cijene: Charliea Hadena, Paula Motiana i, naravno, Johna Coltranea. Publika je s oduševljenjem pozdravljala svaki solo, Coltraneovu estetiku, Virellesovu virtuoznost, Douglasov lirski pristup u improvizacijama, Blakeovu muzikalnost i sposobost da se prilagodi u najtišim dionicama, uzbudljive komunikacije, posebice one Coltranea i Blakea…

Uzbuđenja neće manjkati niti u nastavku sezone Jazz.hr u kojoj će 6. ožujka nastupiti Chico Freeman Quartet, 9. travnja sastav Oregon, 7. svibnja Steve Kuhn Trio i 28. svibnja Tamara Obrovac Transhistria Ensemble.

(Jazz.hr)