Bojan Bernik – Glas Poduzetnika je prva organizacija koja se bori za unaprijeđenje poslovne klime u Hrvatskoj

0
Glas poduzetnika u doba korone – Bojan Bernik 

”Vlasnik sam marketing agencije Morgan Grey i portala Klik.hr, Automobili.hr i Dioptrija.hr.

Moje iskustvo vezano uz vrijeme Korone je kao neki napeti film.

01.03.2020., krenuli smo surađivati s novim stranim klijentom kojem radimo employer branding na području Hrvatske. Posao stalno raste, ove godine će biti 30% veći prihod i profitabilnost, klijenti koje dobijemo ostaju s nama dugo godina. Život je lijep.

05.03. svi klijenti su platili izdane račune, u razgovoru s njima čujem da se ne trebamo brinuti, da posao ide kao inače i da ne planiraju stati s oglašavanjem zbog korone. Razmišljam o tome kako imamo puno sreće.

15.03. skoro svi višegodišnji klijenti javljaju da stopiraju sve marketing aktivnosti i zatvaraju poslovnice. Novi klijent kojeg smo dobili početkom mjeseca nam je ključan da preživimo. Prvi put u 12 godina radimo s blagim minusom.

25.03. apliciramo za poticaje za zadržavanje radnih mjesta jer iako je 3. mjesec bio super i imamo zalihe na računu da izdržimo par mjeseci, nitko ne zna koliko će ovo trajati. U 4. mjesecu se pripremamo za najgore. Očekivani pad prihoda je preko 50%.

Tokom karantene radimo od kuće, učimo nove stvari i radimo na našim portalima. Obaramo rekorde čitanosti, Klik.hr prelazi milijun čitatelja mjesečno, Dioptrija.hr također. Sve je to divno, ali prihodi od oglašavanja na njima su duplo manji nego inače, a posjećenost nikad veća. Bavimo se novim uslugama poput izrade wordpress stranica pošto imamo sve više upita obzirom na opću digitalizaciju. Prilagođavamo se novim potrebama tržišta.

1.5. klijenti se polako aktiviraju i planiraju ponovni početak poslovanja. Trebaju im naše usluge iako su jako oprezni. Neki još uvijek imaju zabranu plaćanja, ali već radimo s njima u nadi da će platiti kada budu mogli. Vidim svjetlo na kraju tunela. Bojim se nadati da je najgore iza nas.

26.5. dobivamo nove klijente, stari su se vratili na 80% prijašnjeg opsega. Ponovo se vraćamo na prihode od prije korone. Poticaji su nam trebali samo jedan mjesec i sada nam više ne trebaju. Opet sam optimističan oko budućnosti firme i radimo više nego ikad, jer se konstantno povećava potražnja za našim uslugama. Hvala ti Bože!

Mnogi nisu te sreće da se bave digitalnim uslugama i znam da smo mi rijetko pozitivan primjer. Nadam se da će se poslovanje svima čim prije vratiti na staro i da će svi kvalitetni poduzetnici preživjeti ovu krizu.

Član sam udruge Glas Poduzetnika, jer to je prva takva organizacija koja donosi vrijednost i bori se za unaprijeđenje poslovne klime u Hrvatskoj. Nadam se da će nova Vlada shvatiti vrijednost udruge i da će se s njom redovito konzultirati.

Ne znam za koga glasati na izborima, ali ako će neku stranku endorsati GP, vjerujem da će ona biti moj izbor.” 

Bojan Bernik

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20