Konvertirani CHF ugovor NIŠTETAN u Rijeci. Zašto Vrhovni sud još uvijek spava?

0

Prvostupanjska presuda Općinskog suda u Rijeci od 1. ožujka 2019.!!! Ništetan ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF i to nakon što je izvršena konverzija.

“Sutkinja Bajčić Ivančević presudila je ništetnost konvertiranoga CHF ugovora na temelju sljedećih činjenica: 1. Za konverziju CHF kredita nije sklopljen novi ugovor, već anex koji prati sudbinu osnovnoga ugovora koji unatoč aneksu i dalje postoji. 2. Sklapanjem aneksa tužitelj se nije odrekao svojeg prava na utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu, a to znači da tužitelj ima pravni interes utvrditi ništetnost ugovora o kreditu. 3. Odredbe ugovora o kreditu koje se odnose na promjenjivu kamatnu stopu te na valutu CHF u kojoj je izražena visina kredita čine odredbe o predmetu i cijeni, a budući da su te odredbe ništetne, ništetan je i ugovor, koji ne može opstati bez predmeta i cijene. Tužitelj nije tražio isplatu na temelju utvrđenja ništetnosti, pa će za vraćanje svih svojih uplaćenih iznosa i pripadajućih zateznih kamata morati podići novu tužbu.”

Kako je moguće da nakog svih ovih presuda protiv banaka i utvrđivanja ništetnosti valutne klauzule, promijenjive kamate i samog CHF ugovora, Vrhovni sud još uvijek spava?

Donesite presudu da su konvertirani CHF krediti ništetni ili recite jasno i glasno koliki je iznos s kojim su vas bankari kupili. Nema trenutačno u zemlji važnijeg slučaja od toksičnih kredita u švicarskim francima koji su uništili 125 tisuća obitelji, ali i cijelu ekonomiju. Financijskom terorizmu treba više jednom stati na kraj!

 

Autor: Josip Novosel