Vrhovni sud traži način kako da pomogne bankama koje su varale svoje klijente s neznakonitim CHF kreditima!?

0

Nakon što su CHF dužnici opet izašli na ulice jer zbog sporosti Vrhovnog suda još uvijek ne znaju imaju li pravo na podizanje tužbe protiv banaka ako su kredite konvertirali u Eure, oglasio se i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa koji je izjavio kako Vijeće intenzivno radi na tom predmetu.

  • Nije uopće jednostavan predmet kako se želi prikazati, ni pravno niti činjenično. Nisu sve situacije jednake, prema različitim dužnicima. Ali, kako ja očekujem, sjednica vijeća mogla bi biti u trećem mjesecu”, izjavio je Sassa.

Uzmemo li u obzir presudu sudca Dobrinića koji je detaljno obrazložio kako su banke namjerno varale klijente i ako uzmemo u obzir presudu EU suda koji je utvrdio da valutna klauzula u švicarskim francima mora biti podložna utvrđenju nepoštenom i ništetnom te je potvrdio da su financijske institucije, poslovne banke, bile dužne potrošače obavijestiti o svim ekonomskim posljedicama i rizicima u vrijeme kada su takve kredite nudili na tržištu, a što one nisu učinile, onda je jasno da su te presude obvezne za sve sudove u RH pa tako i za Vrhovni sud. Ako uzmemo u obzir i nedavne presude koje su banke izgubile pred hrvatskim sudovima, ali i samu činjenicu da u našem zakonu jasno stoji da ništetan ugovor ne može nikakvom naknadnom činidbom pa ni konverzijom postati valjan, onda si moramo postaviti pitanje: ”Što vama na Vrhovnom sudi nije jasno. Što vam je komplicirano?”

Banke su prekšile zakon, udružile su se u KARTEL i svjesno su varale svoje klijente. Osim što bi svi CHF krediti trebali biti proglašeni ništetnima, banke bi morale platiti klijentima i kaznu za duševne boli i izgubljene najbolje godine života. Bankari bi također morali kazneno odgovarati za svoje kriminalne aktivnosti s CHF kreditima, a s njima bi morao odgovarati i kompletan vrh HNB-a.

Prevareni klijenti banaka su doslovno bili prisiljeni na konverziju jer im je prijetila deložacija iz jedinog doma. Nitko im u tom trenutku nije rekao da su ti krediti ništetni i da su ih banke prevarile. Svi su ih optuživali za špekuliranje, a jedina je istina da su špekulirale samo banke i to namjerno na štetu svojih klijenata. Iz priložene tablice se također jasno može vidjeti kako konverzijom korisnici CHF kredita nisu bili obeštečeni. Ako djelatnici Vrhovnog suda nisu dovoljno stručni da to utvrde, postoje ljudi koji jesu.

Izvor: UF Facebook

Ako je Vrhovnom sudu ova situacija komplicirana, onda je jedino logično objašnjenje da Vrhovni sud traži način kako da pomogne bankama koje su varale svoje klijnete s neznakonitim CHF kreditima. Krajem mjeseca bi trebali saznati jesu li sudci Vrhovnog suda korumpirani i kupljeni od strane banaka ili rade po zakonu i donose presude na temelju pravne stečevine RH i Europske unije.

Autor: Josip Novosel