VTS PRESUDA – CHF VALUTNA KLAUZULA JE NIŠTETNA!

0

NAKON PET GODINA OD MAESTRALNE PRVOSTUPANJSKE PRESUDE SUCA RADOVANA DOBRONIĆA U SLUČAJU FRANAK VISOKI TRGOVAČKI SUD DONIO JE NOVU PRESUDU

SNAGA I UDRUGA FRANAK VJERUJU DA JE PRESUDA U POTPUNOSTI USKLAĐENA S PRESUDOM SUDA EU C-186/16

Zagreb, 11. srpnja 2018. Zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić, zastupnik Ivan Lovrinović i odvjetnica Nicole Kwiatkowski na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskome saboru podsjetili su hrvatsku javnost na petu obljetnicu maestralne presude suca Radovana Dobronića u slučaju franak.

Sudac Radovan Dobronić presudio je 4. srpnja 2013. da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008.

Nakon šestogodišnje sudske bitke kompletan postupak, u dijelu koji je bio negativan za potrošače, vraćen je prošle godine na Visoki trgovački sud (VTS) koji je 14. lipnja 2018. donio novu presudu. Kako je presuda tek 9. srpnja 2018. otpremljena strankama u postupku, u ovome trenutku ne znamo sadržaj odluke. ali vjerujemo da je on pozitivan te da je VTS u potpunosti potvrdio presudu suca Radovana Dobronića.

Naše uvjerenje utemeljeno je na činjenici da su Ustavni sud RH i Vrhovni sud RH prihvatili stajališta Suda Europske unije iz njegove presude C-186/16, prema kojoj ugovorna odredba o valutnoj klauzuli nije poštena ukoliko vjerovnik nije dao informacije potrošaču koje su potrebne za donošenje valjane odluke o ugovaranju valutne klauzule, zbog čega je kasnije nastala neravnoteža prava i obveza na štetu potrošača.

Isto tako, potpuno je očigledno da je Sberbank ugovarala, kao što je već potvrđeno za ostalih 7 tuženih banaka, nepoštenu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke, pa očekujemo potvrdu presude suca Radovana Dobronića i u tome dijelu.

Udruga Franak tijekom svojeg postojanja narasla je na 30 000 članova. Volonteri Udruge Franak iz cijele Hrvatske dali su nemjerljivi doprinos osvještavanju potrošača te rješavanju problema nastalih nezakonitim poslovanjem banaka savjetima, konzultacijama, tribinama, objavama, stručnim skupovima, analizama, stručnim radovima te javnim istupima. Time su pokazali veliku građansku odlučnost da se zakonski dopuštenim sredstvima organizirano, argumentirano i stručno suprotstave možda najsnažnijem od svih lobija, a to je lobi financijskih mešetara, koji se najviše producira kroz bankarski sektor.

Snaga i Udruga Franak ponosni su na sve što se događalo zadnjih 7 godina, i sve to je dokaz da građani uistinu mogu ostvariti svoja prava ukoliko argumentirano i složno pokrenu sve svoje resurse u smjeru rješenja nekoga društvenog problema.

Očekujući novu veliku pobjedu, poručujemo svim CHF dužnicima da se još malo strpe dok nam presuda ne bude službeno dostavljena. Vjerujemo svim srcem da nećemo biti razočarani ovaj put, i da će nova presuda omogućiti svim CHF dužnicima da u pojedinačnim sudskim procesima dođu do svojih prava i do konačne pravde.

SNAGA I UDRUGA FRANAK