CANON ”Ulovite nezaboravne trenutke” – kako smo odabrali pobjedničku fotografiju

0

Canon je organizirao foto natječaj ”Ulovite nezaboravne trenutke” na koji se prijavilo skoro tisuću kandidata. Za veliki odaziv je sigurno zaslužna i prva nagrada natječaja: CANON EOS M3 fotoaparat.

Zadatak je bio jednostavan. Kandidati su trebali jednu svoju autorsku fotografiju koju su snimili mobitelom ili fotoaparatom, postaviti na Facebook stranicu Canon Hrvatska uz #nezaboravno.

Zadatak za žiri u kojem su osim mene (Josip Novosel) bili Putoholičari i Filip Trezner je bio sve samo ne jednostavan. Prvo sam morao objasniti rodbini i blagajnici Željki da se ne mogu prijaviti na natječaj jer bi to bio sukob interesa. Dobivao sam poruke: ”Ja više nemam brata!”, ”Nađi si drugi dućan. Kod mene više ne kupuješ!” itd.

Ne mogu govoriti u ime ostalh članova žirija, ali probat ću objasniti kojim sam se ja kriterijima vodio prilikom odabira najboljih fotografija.

  1. NEZABORAVNI TRENUCI – Svaka fotografija može biti za autora nezaboravna jer je s njom ovjekovječio neki svoj nezaboravni trenutak i samo taj autor zna koje ga sve uspomene vežu uz tu fotografiju: Dal’ je to koncert, druženje s prijateljima, prvi poljubac, putovanje, boravak u prirodi, zalazak sunca ili nešto drugo, sasvim je nebitno. Fotografiranje nam omogućava da zaustavimo trenutak u vremenu i vratimo se u prošlost svaki put kad pogledamo naše fotografije, a upravo je to ono što sam tražio u fotografijama: zaustavljeni nezaboravni trenutak osbe koja je u tom trenutku gledala kroz objektiv mobitela ili fotoaparata. U trenucima neodlučnosti, prebirao sam po mladom grahu kako bih lakše donio odluku.
  2. KVALITETA FOTOGRAFIJA – Kod odabira fotki sam uzeo u obzir da su se uglavnom prijavljivali amateri i ljudi bez profi opreme, tako da je većina kandidata slala fotke snimljene s mobitelima. Osim kvalitete same slike, bilo mi je bitno kadriranje i dal’ je fotografija prenjela neku emociju na mene i potaknula me na razmišljanje. Zapravo sam tražio priču u fotografiji, jer slika ponekad govori tisuću riječi. Kad sam zadnji put vidio fotku Lidije Bačić, nisam mogao prestati razmišljati o njoj.

Svaki član žirija je morao odabrati 10 finalista i tri najbolje fotografije. Nismo imali imena vlasnika fotografija, nego samo redne brojeve za svaku fotku. S ostalim članovim žirija se nisam upoznao, a čuli smo se na dan odluke preko maila kad sam im poslao svojih 10 kandidata. Zanimljivo je bilo to da smo skoro svi odabrali iste finaliste. Razlika je bila u možda 4-5 fotografija, ali na način da smo se svi dvoumili oko istih fotki. Ako su oni stavili neku fotku koju ja nisam, ja sam razmišljao da stavim tu umjesto ove koju sam stavio i obrnuto. Iako se nismo čuli, svi smo donjeli jednoglasnu odluku da je fotografija pod rednim brojem 783 najbolja. Fotografiju je poslala Petra Cikojević, a nastala je na badnje jutro u jednom afričkom sirotištu. Nisam mogao prestati gledati ovu fotku. Jednostavno je savršena u svakom pogledu – kvaliteta, kadriranje, priča, emocija…, ova fotka ima sve. Potiče vas na razmišljanje. Definitivno #Nezaboravno No1.

Canon foto natječaj - Uhvatite nezaboravne trenutke - pobjednička fotografija Foto: Petra Cikojević
Canon foto natječaj – Uhvatite nezaboravne trenutke – pobjednička fotografija
Foto: Petra Cikojević

2. mjesto osvojila je fotka pod rednim brojem 388. Autorica fotografije: Marija Tadić. Kreativna fotka. kao da govori: Prosvijetli me kojim putem da krenem? Jedini minus je što ne vidim tablu za Čučerje:)

Canon foto natječaj - Uhvatite nezaboravne trenutke - 2. mjesto Foto: Marija Tadić
Canon foto natječaj – Uhvatite nezaboravne trenutke – 2. mjesto
Foto: Marija Tadić

3. mjesto osvojila je fotka pod rednim brojem 186. Autorica fotografije: Ana Soldo. Šetnja na planini prekrivenoj snijegom iznad oblaka je definitivno nezaboravan trenutak. Život punim plučima. #Nezaboravno No3

Canon foto natječaj - Uhvatite nezaboravne trenutke - 3. mjesto Foto: Ana Soldo
Canon foto natječaj – Uhvatite nezaboravne trenutke – 3. mjesto
Foto: Ana Soldo

10 najboljih fotki po našem odabiru, možete pogledati na Facebook stranici Canon Hrvatska:

Čestitke dobitnicima i hvala još jednom svima koji su se prijavili na natječaj:)

 

Autor: Josip Novosel https://www.instagram.com/joeflashhr/?hl=hr

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20