Guverner Vujčić je opet lagao! Banke su nakon konverzije CHF kredita ostvarile rekordnu zaradu!

0

Iako je guverner HNB-a Boris Vujčić plašio hrvatsku javnost kako će konverzija CHF kredita ugroziti stabilnost zemlje i same banke, realnost je ipak drukčija.  

Banke su lani zaradile 6,4 milijarde kuna neto i na taj iznos neće platiti niti lipe poreza. Kupovna moć građana je veća zahvaljujući konverziji, a BDP raste. Naravno da je ovo bila samo kozmetička mjera i da bi kredite trebalo konvertirati u kunske, a banke bi građanima morale vratiti preplaćene kamate i smanjiti iste.

Aleksić: Ekonomski katastrofičari plašili su javnost da će banke propasti

“Za razliku od silnih ekonomskih katastrofičara koji su tvrdili da će banke propasti, prognoze Udruge franak ostvarile su se stopostotno. Govorili smo da će nakon konverzije bankama biti bolje i sada se vidi da smo bili u pravu. Očistili su loše kredite u bilancama, time su im se oslobodile rezervacije, što im je poboljšalo dobit”, komentirao je za Index Aleksić, saborski zastupnik Snage. Smanjio se broj loših kredita i oni su nakon konverzije postali naplativi, što će bankama u budućnosti donijeti dodatnu dobit.

“Osim toga, to nije bruto dobit banaka od 6,4 milijarde kuna, nego je to neto dobit jer su zbog učinka konverzije banke oslobođene plaćanja poreza. Dok god ne ostvare bruto dobit od 7,5 milijardi kuna, neće biti oporezivi”, napomenuo je Aleksić i podsjetio da je prema Zakonu o konverziji bankama učinak konverzije dodijeljen kao porezna olakšica. Zahvaljujući tome, dio dobiti neće im se oporezovati ni sljedeće godine.